|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
По заповед на ОФ: „Приобщаването” на българската армия към армиите на Съветския съюз ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Май 2015 17:45

alt

Сайтът desebg.com публикува доклад на военното разузнаване относно: Изпълнението на задачите, поставени на войската от първия конгрес на Отечествения фронт, състоял се през март 1945 г.

В него е направен обзор на състоянието на войската. Документът е изпълнен със словосъчетания, характерни за комунистическата пропаганда и наложени в историографията през следващия половин век. В доклада се говори за „изкореняване на фашизма от войската” с цел тя да бъде „заздравена” и приобщена към "армиите на великия Съветски съюз и Титова Югославия в борбата срещу хитлеровия окупатор на Балканите”.

Посочено е, че епичните битки и победи на българската армия при Ниш, Страцин и Куманово се дължат и на това, че в „редовете на войската се вляха жизнените борчески струи на народните партизани и доброволци”.

Българското офицерство е представено като част от „монархо-фашистката реакционна клика във войската”. Проведената чистка преди 70 години в армията е представена като прочистване на войската от „фашизираните офицери”.

В документа е отбелязана дейността на Разузнавателния отдел към Щаба на войската, който е разкрил и обезвредил определената от властта като „конспиративна организация „Общество на добрите българи”, съставена от офицери, последователи на земеделския лидер Г. М. Димитров.

В доклада е отбелязано и разбиването на „конспиративната организация „Цар Крум”, която комунистическия режим свързва освен с ВМРО на Ванче Михайлов, ката и със земеделските лидери Г. М. Димитров и Никола Петков.

В доклада са коментирани и действията на министъра на войната Дамян Велчев, който според военното разузнаване прикривал офицерството от „справедливото възмездие на народните съдилища”.

 Документът  е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов