|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шефът на военното разузнаване е уволнен заради отказ за обновяване на кадрите от комунистическия режим ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Март 2015 15:38

alt

Със заповед от днес, 9 март 2015 г., министърът на отбраната Николай Ненчев освободи от длъжност директора на служба „Военна информация“ Веселин Иванов, съобщи Министерството на отбраната.

„С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на Службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.”, обясни причините за смяната министър Николай Ненчев, цитиран от сайта на министерството.

Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на Алианса. „Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват”, коментира министърът.

За временно изпълняващ директор на служба „Военна информация“ е назначен полк. Светослав Даскалов. Министър Ненчев очаква от новото ръководство на служба „Военна информация“ да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности.

В момента има и постъпила информация за нередности в Службата, които трябва да се проверят, и новото ръководство да предприеме необходимите правни действия.

"Очаквам служба „Военна информация“ да продължи да осигурява навременна и актуална информация", коментира в заключение министърът на отбраната Николай Ненчев.

Освобождаването на Васелин Иванов идва два дни, след като в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев изнесе информацията, че 39% от лицата, заемащи ръководни постове в СВИ са кадри, работили по време на комунистическия режим преди промените в тогавашното Разузнавателно управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА, чието структурно, кадрово, оперативно и техническо развитие са пряко под контрола на съветското ГРУ (Главно разузнавателно управление на въоръжените сили на СССР).
Процентът на присъствие на ръководни постове на кадри от комунистическия период в СВИ е най-високо от всички съвременни специални служби на България, като в останалите той варира между 10-15 процента. Въпросът беше зададен от депутата от ГЕРБ Методи Андреев по време на петъчния парламентарен контрол.

Преди това стана ясно, че директорът на СВИ Веселин Иванов няма намерение да изпълни закона за досиетата и нареждането на министър Ненчев да предаде останалите около 33 000 архивни единици от времето на РУ-ГЩ на Комисията по досиетата. Още през ноември 2014 г. министърът публично заяви, че законът трябва да бъде изпълнен и архивите предадени на Комисията по досиетата, но директорът на военното разузнаване не предприе нищо.

От повече от две години, откакто Веселин Иванов е директор на СВИ, службата отказва да изпълни и отменения параграф 12 от закона за досиетата и да предаде на Комисията по досиетата щатното си разписание, за да може тя да обяви сътрудниците на РУ-ГЩ, които са заемали ръководни постове в съвременното военно разузнаване след 1991 г.

Проблемът с предаването на архивите от времето на комунистическия режим на Комисията по досиетата беше обсъден и при президента Росен Плевнелиев през април 2013 г. на среща с участието на Веселин Иванов, където пред държавния глава беше договорено архивите да бъдат предадени до края на 2013 г., което не се случи, тъй като по това време вече управляваха БСП и ДПС с кабинета Орешарски.

Веселин Иванов е полковник от резерва и беше  утвърден на този пост през 2012 г. по време на първото правителство, като беше променен и законът, за да може цивилен да е директор на военното разузнаване.

През 2013 г. политологът Антон Тодоров публично огласи информацията, че директорът на служба „Военна информация” Веселин Иванов е офицер на бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА, което го поставя в конфликт на интереси по отношение на неизпълнението на закона за досиетата. Информацията не беше нито потвърдена, нито отречена от Веселин Иванов.

В петък депутатът Методи Андреев пък съобщи, че навремето Веселин Иванов е получил софийско жителство със съдействието на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев и реторично запита как може през 2015 г. служба, която работи в държава-член на ЕС, да има началник, който е получил софийско жителство от член на Политбюро.

Освобождаването на Веселин Иванов става в момент, в който съвпада с оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, които премиерът Бойко Борисов поиска миналата седмица след оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов