|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Военното разузнаване се ръководи от кадри, работили срещу НАТО и обучавани в Москва ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Март 2015 17:27

alt
Общо 39% от заемащите ръководни длъжности в служба „Военна информация” (СВИ съвременното военно разузнаване, бел. ред.) са назначени преди 1991 г., като този процент е двойно по-голям в сравнение с останалите служби. Това заяви днес министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на парламентарен въпрос от депутата Методи Андрееев (ГЕРБ).

Министърът допълни, че 6% от командващите служба „Военна информация”, която му е подчинена,  са минали през специални школи в бившия Съветски съюз.

„Смея да ви уверя, че аз също съм силно обезпокоен от това състояние на нещата в службата. Това е много сериозен процент. Имам нужда и от вашата подкрепа, в тази служба трябва да се извърши много сериозна реформа”, заяви Ненчев.

Преди две години отново при парламентарен контрол тогавашния министър Аню Ангелов посочи, че около 44% от действащия ръководен състав на СВИ са кадри от времето на комунизма.

Министърът сподели, че е водил разговор с млади офицери, които според мнението му, могат да поемат отговорност за бъдещето на службата.

В момента военното разузнаване се ръководи от Веселин Иванов, полковник от резерва, който също е кадър на военното разузнаване отпреди 1989 г. Той бе назначен по време на управлението на ГЕРБ. Служебният военен министър Велизар Шаламанов имаше желание да го смени, но срещна съпротива и не успя.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев заяви, че разполага с „един много интересен документ как г-н Веселин Иванов е получил софийско жителство". По думите му това е станало чрез съдействието на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев. „Как може през 2015 г. служба, която работи в държава-член на ЕС, да има началник, който е получил софийско жителство от член на Политбюро", запита Андреев.

СВИ от няколко години саботира изпълнението на закона за досиетата и отказва да предаде на Комисията по досиетата около 33 000 архивни единици, свързани с дейност на агенти на военното разузнаване преди 1989 г. През ноември 2014 г. министър Николай Ненчев заяви публично, че ще бъде безкомпромисен в изпълнението на закона за досиетата. До този момент обаче архивите все още не са предадени и изглежда няма сила, включително и министърът, която да принуди ръководството на СВИ да изпълни закона.

СВИ не изпълнява и закона по отменения параграф 12, който я задължава да предаде щатното си разписание на Комисията по досиетата, за да може тя да обяви сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, заемали ръководни постове във военното разузнаване след политическите промени в България.

Служба "Военна информация" е една от малкото държавни институции, която има "привилегията" 25 години след краха на комунизма да продължава работи без устройствен закон и на практика без контрол. Преди две години Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик" обяви в декларация, че кадровата политика във военното разузнаване е изцяло подчинена на шуробаджанащината, а след промените през 1989 г. службата е работила само за една партия - БСП.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов