|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как Живков урежда обучението на кадрите на военното разузнаване в СССР ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Петък, 20 Декември 2013 18:04

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна докладна записка на зам.-председателя на Министерския съвет и министър на отбраната ген. Иван Михайлов до Политбюро на ЦК на БКП относно: Изпращане на подготовка на в Съветския съюз офицери от Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА.

Документът е от 1958 г. и хвърля светлина върху българското искане за обучение на разузнавателни кадри на военното разузнаване в школите на съветското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Интересното е, че в докладната военният министър информира Политбюро на ЦК на БКП за направена постъпка за обучение на българските военни разузнавателни кадри през 1957 г. до министъра на Въоръжените сили на СССР, но не е последвал положителен отговор.

Дотогава кадрите на военното разузнаване не са имали възможност на подобно обучение. Известно е обаче, че след окупацията на България през септември 1944 г. от Съветската армия първите съветски съветници, които пристигат в страната са именно по линия на Министерството на отбраната.

За разрешаване на проблема с подготовката и обучението на военните разузнавателни кадри се ангажира лично Тодор Живков. От негово име е изпратено писмо до Президиума на ЦК на КПСС с молба да бъдат приети на обучение в СССР офицери от Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА. За сравнение уреждането на обучението на кадрови служители от ДС в школата на КГБ е решено още през 1952 г., шест години преди това да стане с военното разузнаване.


Документите са включени в сборника на комисията по досиетата „Военното разузнаване при комунизма”, 2012 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов