|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Военното разузнаване се опитвало да заобиколи закона за досиетата ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 15 Април 2013 21:27

alt
Служба „Военна информация” (военното разузнаване) не изпълнява закона за разкриване на досиетата, а се опитва по какъв начин да го заобиколи. Това заяви председателят на комисията по досиетата по досиетата Евтим Костадинов в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви днес.

„Военна информация” е наследник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА по време на комунистическия режим и е задължена да предаде архивите си от 9 септември 1944 г. до 1991 г. на независимия държавен орган. Евтим Костадинов посочи, че от 2009 г. водят дълга полемика с различни ръководства на военното разузнаване, но то все още не е предало архива и картотеката си на комисията.

Председателят на комисията по досиетата коментира проблема с военното разузнаване в контекста на скандала със скритото от МВР през 2008 г. досие на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Божан Стоянов, чиято принадлежност към ДС беше огласена миналата седмица. Костадинов категорично заяви, че докато не бъдат предадени всички картотеки, регистри и архиви, може да се очакват още подобни случаи като този с Божан Стоянов.

Той допълни, че във военното разузнаване нещата там по отношение на архивите стоят все едно, че са в 90-те години, а не 2013 г. „Винаги съм се съмнявал в отговорите, които специалните служби са ни давали и случая с Божан Стоянов го потвърди”, заключи Костадинов.

На въпрос на водещите когато може да се очаква обявяването на кредитните милионери председателят на комисията по досиетата отговори „много скоро” и уточни, че първото решение ще излезе преди предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г.

Костадинов разкри, че комисията по досиетата е изправена пред сериозни трудности да установи физическите лица зад 10 500 юридически дружества, които са в списъка на БНБ с кредитните длъжници. „Някои банки вече ни отговориха, че поради давност архивите са били унищожени, но комисията продължава да търси и събира информация”, разкри Костадинов.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов