|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
РУ-ГЩ
Съветското ГРУ имало свой официален представител в София ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Май 2024 16:45

alt

 

Главното разузнавателно управление (ГРУ) при Генералния щаб на въоръжените сили на СССР е разполагало със свой официален представител в София, чрез който пряко е следяло работата на изцяло подчиненото му Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия (РУ-ГЩ, военното разузнаване по време на комунистическия режим, б.а.).

Това разкрива документ от архивите на РУ-ГЩ, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно писмо (на руски език, б.а.) от началника на РУ-ГЩ на БНА ген. Васил Зикулов до началника на ГРУ ген. Пьотър Ивашутин от февруари 1980 г.

продължава>
 
На „консултации“ при съветското ГРУ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Неделя, 31 Март 2024 11:49

alt

 

От най-нишите ръководни кадри до най-висшите в Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (РУ-ГЩ, военното разузнаване при комунистическия режим, б.а.) всички са били подчинени на съветското Главно разузнавателно управление (ГРУ) на въоръжените сили на СССР.

За това свидетелстват множество документи на РУ-ГЩ, съхранени в Специализирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, изграден от Комисията по досиетата.

Desebg.com публикува един от тях – секретен доклад за проведената консултация в ГРУ на съветската армия за времето от 16 до 26 януари 1964 г.

продължава>
 
Как са обучавани кадрите на военното разузнаване в съветското ГРУ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Петък, 22 Март 2024 14:49

alt

 

Кадрите на Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на Българската народна армия са се обучавали в Главното разузнавателно управление на въоръжените сили на СССР по специален план, който е бил предавателен договорен със съветската страна.

Това разкрива документ от архивите на РУ-ГЩ, съхранявани в Комисията по досиетата, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретно писмо до зам.-началника на въоръжените сили на СССР и началник на ГРУ ген. Пьотър Ивашутин от началника на РУ-ГЩ на БНА ген. Васил Зикулов от 1976 г.

продължава>
 
Министър на вътрешните работи от БКП: Да се вземат на отчет всички царски офицери ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Вторник, 16 Януари 2024 18:21

alt

 

Да се вземат на оперативен отчет всички офицери от царската армия. Такава заповед подписва през 1951 г. тогавашният министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков.

В документа, който desebg.com публикува онлайн, се подчертава, че става въпрос за уволнените при чистката в армията офицери, които са получили чиновете си по време на Царство България и са определяни като „царски“ офицери. Същото се отнася и за запасните такива.

Поводът за издадената заповед е разполагането на МВР с агентурни и следствени материали за „активна антинародна дейност на бившето офицерство в страната“.

Интересно е, че министърът се позовава на „разкритите“ в периода 1944-1947 г., военни конспирации, които са инспирирани от комунистическия режим и са повод за масова разправа с българските офицери, които диктатурата на БКП е заварила след Деветосептемврийския преврат.

продължава>
 
Комунистическият режим подозирал, че книжарницата на Алма матер е явка на царски офицери ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 02 Август 2023 17:52

alt

 

В първите няколко години след преврата на 9 септември 1944 г. комунистическият режим е подозирал, че книжарницата на Софийския университет е място за явка на освободени при чистките в армията царски офицери.

Това разкрива документ от архивите на тоталитарните комунистически служби, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад-коментар относно: Книжарница Алма матер от агентурна група „Х-11“ при Разузнавателния отдел към Щаба на войската от декември 1947 г.

В него се посочва, че книжарницата е печелившо търговско предприятие, което се ръководи от Тодор Попов, брат на ген. Георги Попов (генерал от артилерията), генерал-губернатор на Южна Добруджа в периода (11 септември 1940 – 11 август 1941) и командир на 3-та армия през Втората световна война (1941 – 1945).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 13
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов