|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В БЧК само Христо Григоров е работил за Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 06 Декември 2012 11:58

Единствено председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров е сътрудник на бившата Държавна сигурност от ръководството на хуманитарната организация.

Това става ясно от доклада на комисията по досиетата (решение №2-117 от 5 декември 2012 г.), с който бяха обявени резултатите от проверката за принадлежност към ДС в ръководството на БЧК. Тя е обхванала общо 6 души, заемащи длъжностите председател, генерален директор и зам.-генерални директори.

Христо Григоров беше разкрит като сътрудник при проверката на Българската търговско-промишлена палата през септември 2012 г., където той фигурира като член на Управителния й съвет.

„Не съм подписвал декларация за сътрудничество. Като служител в „Интерпред” 17 години съм пътувал многократно в чужбина и след завръщане съм писал отчети за работата си. Откъде да знам къде са отивали тези отчети”, коментира Христо Григоров тогава пред desebg.com. .

Председателят на БЧК е вербуван през 1980 г. от Първо главно управление на ДС като секретен сътрудник (СС) под псевдонима „Еленов”.

Досието от два тома е запазено. През март 1991 г. и направено предложение за заличаване на СС "Еленов" от оперативния отчет и материалите да бъдат унищожени.

Сдружението „Интерпред”, в което Григоров е работил преди промените, е създадено през 1969 г. като държавно предприятие с изключителни права за представителство и търговско посредничество на чуждестранни фирми в НРБ. Представителството и търговското посредничество на чуждестранните фирми се е извършвало чрез обособените към сдружението специализирани бюра, които са осъществявали дейността си на външнотърговски агенции до 1998 г. С течение на годините броят на представляваните чрез „Интерпред”  чуждестранни фирми се е увеличавал, като през 1988 г. те са били над 1000 – сред тях водещи фирми от Западна Европа, САЩ и Канада.

Христо Григоров е роден през 1944 г. в Горна Джумая (Благоевград). Завършил е ВМИ със специалност фармация. Специализирал е международни икономически отношения. Бил е ръководител на представителството на фирма "Бик гулден" – Германия, генерален директор на фирма "Бристол Майерс Скуиб" – САЩ за България, председател на Надзорния и Управителния съвет на Търговска банка "Средец" и член на борда на директорите на Българо-американската банка за инвестиции и развитие.

Генерален директор е на българо-германското сдружение "Медабик" – ООД, член е на борда на директорите на Българската търговско-промишлена палата, член е на Управителния съвет на Българо-германския форум и е член на ръководството на Националната здравно-осигурителна каса.

След промените през 90-те години е бил три мандата зам.-председател на БЧК и два мандата председател на столичната червенокръстка организация.

През 2006 г. той беше арестуван от НСБОП по обвинения за злоупотреби с дарителства и лекарства в БЧК. Две години по-късно обвиненията срещу него отпаднаха без да бъдат доказани.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов