|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бившите шефове в БНТ Иван Попйорданов и Любомир Коларов се оказаха агенти ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 09 Февруари 2011 19:09

Бившият изпълнителен директор на  БНТ Иван Попйорданов и бившият кореспондент на БНТ Любомир Коларов и председател на Комитета по пощи и далекосъобщения с ранг на министър по време на кабинета Виденов, бяха обявени от комисията по досиетата в принадлежност към Държавна сигурност (решение №183 от 9 февруари 2011 г.).

В решението си комисията посочва, че обявяването е станало при подреждане и систематизиране на архивните дела откри документи за принадлежност към органите на ДС.

Държавна сигурност.com научи от комисията по досиетата, че при предишните проверки за принадлежност на БНТ и Министерския съвет двамата не са били обявени, тъй като за тях не са установени наличие на дела, както и картони в картотеките. При систематизиране на архивните материали, постъпили в комисията обаче, техните имена са засечени в регистрационни дневници, където е отбелязано унищожаването на техните досиета.

 

.
Иван Попйорданов (1938) е бил секретен сътрудник Попов на Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) на Държавна сигурност от 1975 г. Свален е от действащия оперативен отчет през 1983 г. На 9 април в правоприемника на ПГУ – Националната разузнавателна служба (НРС) е задвижена процедура по заличаване на досието му от отчета на НРС.

 

Попйорданов е завършил филмова и телевизионна техника в Прага през 1962 г. Следващата година започва работа в изграждащия се тогава Киноцентър, чийто директор е от 1972 г. до 1979 г. Под негово ръководство са заснети около 150 филма. От 1984 г. е директор на Българския културен център в Прага, работи във филмопроизводствената студия на БНТ. От 1990 г. е заместник-генерален директор на БНТ.

През 1997 г. при служебния кабинет на Стефан Софиянски и след това в правителството на Иван Костов е за кратко зам.-министър на културата (февруари 1997 г. – 8 юли 1997 г.). През януари 1998 г. печели конкурса за генерален директор на БНТ. На този пост остава до 13 ноември 1998 г., когато подава оставка заради несъгласие с приетите от парламента поправки в Закона за медии.

Любомир Коларов (1943) е бил секретен сътрудник Павел на ПГУ, вербуван през август 1982 г. и регистриран през януари 1983 г. Неговото дело от един том е било унищожено в НРС по предложение от 30 юли 1990 г., е установила комисията при обработка на регистрационните дневници.

Коларов е бил главен редактор в БНТ в периода август 1991г. – април 1992 г. Той е завършил държавния университет в Москва, специалност радио и телевизия. Работил е като кореспондент на БНТ в Москва и в редица страни от третия свят. По време на правителството на Жан Виденов (БСП) заема поста председател на Комитета по пощи и далекосъобщения с ранг на министър. Бил е и член на Висшия партиен съвет на БСП, по времето на Виденов.

В средата на 90-те години името му беше свързано с групировката „Орион”, ръководена от Румен Спасов, син на бившия първи зам.-министър на Комитета за държавна сигурност ген. Мирчо Спасов и дясна ръка на Живков. Любомир Коларов е председател на фондация „Героите на България”, под чиято инициатива се възстановяват паметници на опълченци и на руски генерали от Руско-турската война с финансовата помощ на правителството на Русия.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов