|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Драма: Член на комисията по досиетата гласува за обявяването на баща си за информатор на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 07 Ноември 2012 20:12

Невероятна човешка и житейска драма се разигра днес в комисията по досиетата, след като членът й Ваня Жекова гласува заедно с останалите свои колеги за обявяването на принадлежността към Държавна сигурност на бившия депутат от СДС Жеко Стоянов и кандидат за вицепрезидент на миналогодишните президентски избори, издигнат от БЗНС (решение №2-101 от 7 ноември 2012 г.). Жеко Стоянов е неин баща.

Ваня Жекова е един от новите членове, която беше избрана за член на комисията по досиетата, след номинация от ГЕРБ през май тази година. Баща й Жеко Стоянов е земеделец и депутат от СДС в 38-то Народно събрание.

През 1961 г. той е обвинен за възстановяване на опозицията и осъден на смърт, а през 1964 г. е освободен при първата амнистия през 1964 г.

.

Според съобщението на комисията по досиетата той е бил вербуван през декември 1955 г. от окръжно управление на МВР-ДС Ямбол в качеството на информатор под псевдонима „Македонски”. По това време той е бил едва на 16 години. Архивни документи разкриват, че впоследствие (вероятно в казармата) той е привлечен и за сътрудник от тогавашното Пето управление на ДС – военното контраразузнаване (ВКР). Свален е от оперативен отчет през 1960 г., т.е. година преди да бъде арестуван, разследван и осъден на смърт за опозиционна дейност.

"Жеко Стоянов Иванов е проверяван от комисията като народен представител от 38-то Народно събрание и като кандидат за вицепрезидент, издигнат от партия БЗНС на изборите за президент през 2011 г. Откритите при тези проверки документи, не бяха достатъчни за установяване на дейност на секретен сътрудник съгласно изискванията на чл. 25, т. 3 от закона”, се посочва в решението на независимия държавен орган.

При подреждане и систематизиране на архивните дела в централизирания архив на комисията обаче са открити нови документи, които са дали основание случаят да се преразгледа отново и на основата на допълнителното проучване и обсъждане се е стигнало до днешното решение, с което е обявена принадлежността на Жеко Стоянов към ДС.

В гласуването са участвали общо 8 от 9-те члена на комисията, сред които е и дъщерята на Стоянов Ваня Жекова. Всичките са гласували „за” обявяването. Подобен прецедент се случва за първи път в историята на отварянето на досиетата и при всички съществуващи комисии по досиетата от тази на Тамбуев до втория мандат на комисията „Костадинов”.

Сайтът desebg.com се опита да влезе в контакт с Ваня Жекова, за да представи нейната позиция, но до публикуване на информацията от днешното решение не успя да се свърже с нея.

Председателят на комисията Евтим Костадинов беше лаконичен пред desebg.com: „Решението не се нуждае от коментар. В случая показателна позицията на колегата Жекова. За нас въпросът е принципен”.

В такава деликатна ситуация комисията не е поставяна от началото на съществуването си през лятото на 2007 г., когато четирима от членовете й, номинирани от БСП, не се поколебаха да гласуват с останалите си колеги за обявяването на агентурната принадлежност на президента Георги Първанов.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов