|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Куп известни бизнесмени от управата на КРИБ са сътрудници на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 30 Октомври 2012 18:03

Куп известни бизнесмени, членове на ръководни и контролни органи на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се оказаха сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно днес от оповестената проверка за принадлежност (решение №2-95 от 30 октомври 2012 г.) на КРИБ от комисията по досиетата. Проверката е засегнала 44 лица.

Сред оповестените осем имена изпъкват тези на Маргарит Тодоров – основател на винарската компания "Домейн Бойар", Миролюб Столарски – собственик на превозваческата фирма "Карат С", Емилиян Абаджиев –  изпълнителен директор на веригата "Метро Кеш енд Кери", Красимир Станев – изпълнителен директор на "Албена" АД,  Лукан Луканов – собственик на "Арома", Евгений Иванов – член на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка.

.

Близкият до Симеон Сакскобургготски Маргарит Тодоров (1948) е вербуван като агент през 1978 г. под псевдонима „Николов” от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), а след това и за Четвърто управление на ДС (икономическо). Досието му е унищожено през май 1990 г. с писмо за "надлежно санкционирано и извършено заличаването на данните" за "Николов".

Преди 10 ноември 1989 г. Маргарит Тодоров е стоковед в стопанско обединение „Винпром”. През 1982 г. е изпратен като представител на външнотърговското дружество „Винимпекс” в Лондон.

След промените Маргарит Тодоров създава фирма „Домейн Бойар” (1992) за износ на вина за Великобритания и други страни в Европа. При приватизацията купува винпром „Ямбол”.  До Сливен построява нов модерен завод за вино „Сините скали”. Купува и винпром Шумен. През 2007 г. продава 50 процента от фирмата си на инвестиционния фонд „Санта Ана Венчърс”, регистриран на Британските Вирджински Острови, а в края на 2010 г. излиза от „Домейн Бойяр”, която става собственост на фонда. Маргарит Тодоров е член на Управителния съвет на КРИБ към декември 2006 г.

Собственикът на фирмата за превози "Карат С" Миролюб Столарски (1957) е вербуван като агент през 1988 г. също от Второ главно управление на ДС под псевдонима „Митко”. Неговото досие е унищожено, принадлежността му към Държавна сигурност е установена чрез регистрационен дневник и картони в картотеката. Според информацията на комисията по досиетата за него има данни, че е продължил принадлежността си към службите и след 10 ноември 1989 г.

Столарски е действащ член на Управителния съвет на КРИБ от декември 2011 г. Наскоро фирмата му беше замесена в скандал, след като стана ясно, че Столичната община се е готвела да й преведе над 3 млн. лв. вместо сумата 600 хил. лв. поради неправилно пресметнати лихви.


Изпълнителният директор на "Метро Кеш енд Кери" Емилиян Абаджиев (1954) е вербуван като агент от Второ главно управление на ДС през 1981 г. под псевдонима „Стефанов” по линия на чуждестранни журналисти. И неговото досие е заличено, също така комисията разполага с данни за принадлежността му към структури на ДС след промените.

Абаджиев е завършил немска гимназия и международни отношения. Като дипломат е работил в мисията ни към Европейския съюз в Брюксел. Бил е и началник на управление "Европейска интеграция" във Външно министерство. От 1998 г. е генерален директор на "Метро България". Председател на УС на Сдружението за модерна търговия. Член е на борда на директорите на КРИБ от декември 2009 г. Член е и на борда на директорите на Германо-българската индустриална камара.

 

Изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев (1952) е вербуван като агент от общинско управление на МВР в Балчик по линия на ВГУ под псевдоним „Борис” месец преди промените – през октомври 1989 г. Неговото лично и работно дело също са унищожени през 1990 г. Той е известен като последният соцдиректор в Добричка област. Член на Управителния съвет на КРИБ към декември 2006 г.

Собственикът на "Арома" Лукан Луканов (1955) е щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1984 г. През 1981 г. завършва Техническия университет в София със специалност топло- и ядрена енергетика, а през 1993 г. и УНСС, със следдипломна квалификация по мениджмънт и маркетинг. През 1991 г. основава фирмата "Астера". През 1996 г. приватизира "Арома" със заем от 10 млн. долара от Европейската банка за възстановяване и развитие. През 2000 г. е сред основателите на Съюза на работодателите в България.

Член е на Управителния съвет на КРИБ към декември 2006 г., а през 2010 г. е неин зам.-председател. От 2000 г. инвестира в туризма и винарството. Негова собственост е грандхотел "Велинград", обявен през 2009 г. за най-добър спа хотел на Балканите.

 

Членът на Надзорния съвет на Българо-американска креднитна банка Евгений Иванов (1955) е щатен служител на Първо главно управление от 1982 г. Той е член на Надзорния съвет на КРИБ от април 2004 г.

Иванов е посланик на България към Европейския съюз в Брюксел в периода 1993-1997 г. Работил е като трети секретар в мисията на България към ООН в Ню Йорк, директор в Министерство на външноикономическите връзки, заместник национален координатор по програма ФАР за България, координатор на всички финансови помощи за България от Япония. Той има магистърска степен по Международни отношения от Дипломатическата академия във Виена. Вицепрезидент на Българския национален комитет на Международната търговска камара. Името е обявено при проверката на дипломатите.

Подобен е и случаят с бившият посланик в Русия Илиян Василев – секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС под псевдонима „Сашо-11” от 1988 г. Името на Илиян Василев, който е председател на "Делойт България", беше оповестено също при проверката на дипломатите. Василев е член на Управителния съвет на КРИБ от януари 2009 г.

Сред обявените имена е и това на Пламен Илчев – Член на Управителния съвет на КРИБ към  декември 2006 г. вербуван като агент от Второ главно управление на ДС под псевдонима „Пирински” от 1985 г. Той е бивш подуправител на БНБ и управляващ директор на "ЕЦЕ проектмениджмънт България".


Преди КРИБ комисията по досиетата обяви проверките в следните организации на работодателите:

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов