|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Първата жена – ректор на Техническия университет в Габрово се оказа агент ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Юли 2012 10:09

Една от малцината жени, достигнали до поста ректор в България и първата такава в Техническия университет (ТУ) в Габрово – доц. Дешка Маркова е разкрита като сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Това стана при проверката за принадлежност към ДС на ръководните учени във ВУЗ-а в Габрово, извършена от комисията по досиетата (решение №2-40 от 18 юли 2012 г.).
Маркова е вербувана от Окръжно управление на МВР – Габрово по линия на ДС под псевдонима „Светлана” през 1982 г. Тя е работила също така за научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на ДС. Снега е от оперативен отчет през 1987 г.

Дешка Маркова е родена през 1948 г. в с. Престой, Тревненско. През 1971 г. завършва специалността „Автоматика и телемеханика“ във ВМЕИ – София. Научната й кариера започва същата година. Тогава тя е асистент по „Теория на автоматичното регулиране и техническа кибернетика“.

През 1977 г. защитава дисертация на тема: „Изследване динамиката на постояннотоково задвижване като система с променлива структура“ в Московския енергетичен институт в СССР.

Участвала в учебния процес на Техническия университет в Дармщадт и във Висше училище – Митвайда, Германия. Специализирала е в Манчестър, Великобритания, МЕИ в Москва, в Гърция, Франция, Мюнхен и Берлин, Германия.

В ТУ - Габрово е зам.-ректор по научно развитие и сътрудничество в периода 2000-2007 г. От декември 2007 г. до декември 2011 г. е ректор на университета.

Дешка Маркова е носител специалната награда на Министерството на труда и социалната политика за жена-мениджър на държавна институция от националния конкурс под егидата на Зорка Първанова за Жена-мениджър и Жена-предприемач на 2010 г.

Освен нея в ТУ – Габрово са разкрити още двама сътрудници на ДС на ръководни постове. Това са Любомир Лазов (1947) – зам.-ректор от януари 2008 г. до януари 2012 г. и Симеон Петков (1943) – ръководител на катедра до 2008 г.

.

Лазов е ползван от 1969 г. като агент, секретен сътрудник и резидент „Владимир” от Първо главно управление на ДС и от Окръжно управление на МВР – Габрово по линия на Шесто управление на ДС.

Петков е вербуван като агент „Гошо” от 1976 г. от Окръжно управление на МВР – Габрово по линия на Шесто управление на ДС.

Проверката на комисията по досиетата в ТУ – Габрово е обхванала 60 учени на ръководни постове от ръководител на катедра до ректор. Тя обаче засяга само периода след декември 2006 г., тъй като учените на ръководни постове във ВУЗ-те попадат в категорията на лицата, извършващи публични дейности по смисъла на закона. За тях проверката не е от 10 ноември 1989 г., както при трите власти, а от влизането на закона за досиетата в сила, т.е. от декември 2006 г.

До момента по глобалната проверка на висшите учебни заведения комисията по досиетата е обявила резултатите в следните ВУЗ-ве:

 

 • Софийския университет „Св. Климент Охридски”;
 • Университета по библиотекознание и информационни технологии;
 • Икономическия университет във Варна;
 • Русенския университет „Ангел Кънчев”;
 • Икономическия университет във Варна;
 • Бургаският свободен университет;
 • Университет „Асен Златаров” в Бургас;
 • Тракийският университет в Стара Загора;
 • Шуменски университет "Епископ Константин Преславски";
 • Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив; Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград.
 • Медицинския университет в София.
 • Медицинския университет в Пловдив.
 • Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” – София.

 

Информации за всички тях може да намерите в секция COMDOS, рубрика „Решения” на сайта или да ги потърсите с ключова дума чрез търсачката на desebg.com.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов