|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бившият декан на Медицинския факултет = агент „Велев” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 11 Юли 2012 16:43

Чл. кор. проф. Николай Цанков, декан на Медицинския факултет в Медицинския университет в София в периода 1999-2008 г., е сътрудничил на бившата Държавна сигурност под псевдонима „Велев” по линия на Шесто управление на ДС към Софийско градско управление на МВР от 1981 г..

Това стана известно от доклада на комисията по досиетата (решение №2-33 от 11 юли 2012 г.) за резултатите от проверката за принадлежност към ДС на ръководните кадри в Медицинския университет в София, разпространен днес.

Проф. Цанков има завидна професионална биография. Освен дългогодишен декан на Медицинския факултет, той е председател на Българското дерматологично дружество, председател на фондация “Проф. Богомил Берон”, член на борда на МБАЛ „Александровска болница”, Национален консултант по дерматология и венерология и лекар на годината през 2005 г.

Членува в редица международни организации, сред които борда на Европейската Академия по дерматология и венерология, Медицински факултет, Lariboisier – Saint Louis в Париж, Френското дерматологично дружество и почетен член на Македонското, Полското, Румънското, Швейцарското и Сръбското дерматологични дружества. .

Неговата принадлежност към ДС беше обявена миналото лято при проверката на Висшата атестационна комисия.

От общо 124 ръководни кадри на Медицинския университет в София, комисията по досиета е установила 8 сътрудници на ДС. С уговорката, че законът позволява проверката да се извършва от декември 2006 г. насам и не обхваща периода 10 ноември 1989 г. 2006 г.

Сред оповестените имена освен това на проф. Цанков, са и Кънчо Чамов, бивш зам.-декан и ръководител на катедра от 2009 г., Никола Ламбов, също бивш декан и ръководител на катедра от 2008 г., Радослав Гърчев, ръководител на катедра физиология от 2008 г.

Комисията по досиетата обяви и проверката (решение №2-32- от 11 юли 2012 г.) на Медицинския университет в Пловдив. Там от 71 лица, заемащи ръководни от декември 2006 г. насам е установено агентурното име само на един специалист – Васил Атанасов, зам.-ректор до 2011 г. и ръководител на катедра от

Докладите за Медицинските университети в София и Пловдив са част от глобалната проверка за принадлежност към ДС на ръководствата на държавните и частни ВУЗ в страната.

До момента комисията по досиетата е обявила проверките в следните ВУЗ-ве:

 

 • Софийския университет „Св. Климент Охридски”;
 • Университета по библиотекознание и информационни технологии;
 • Икономическия университет във Варна;
 • Русенския университет „Ангел Кънчев”;
 • Икономическия университет във Варна;
 • Бургаският свободен университет;
 • Университет „Асен Златаров” в Бургас;
 • Тракийският университет в Стара Загора;
 • Шуменски университет "Епископ Константин Преславски";
 • Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив;
 • Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград.

 

Информациите за тях могат да бъдат намерени в секция COMDOS, рубрика „Решения” на desebg.com, който единствен от медиите отразява всички решения на комисията по досиетата, или чрез търсачката.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов