|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агенти на ДС изскочиха и в Шуменския университет, музикалната академия в Пловдив и Югозападния университет в Благоевград ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Юни 2012 17:38

Нови три висши учебни заведения в страната се оказаха с агенти на бившата Държавна сигурност сред преподавателите на ръководни постове.

Това са Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград.


В Шуменския университет (решение №2-26 от 27 юни 2012 г.) са установени осем агенти от общо проверени 96 лица. Сред обявените е деканът на университета до 2008 г. Стоян Стоянов.

Според изнесените данни на действащи ръководни постове в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" са Ангел Димитров –  ръководител на катедра; Станимир Станев – ръководител на катедра и зам.-декан до 2008 г. и Хашим Ибрахим – ръководител на катедра от 2009 г. .


В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив (решение №2-25 от 27 юни 2012 г.) са проверени 20 ръководни кадри. С установена принадлежност е само Илия Кожухаров, зам.-ректор в периода декември 2006 г. – януари 2008 г.


В Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград (решение №2-27 от 27 юни 2012 г.) проверката е обхванала общо 83 ръководни кадри. Установено е агентурното минало само на двама ръководители, от които единият заема действащ ръководен пост – Атон Първанов, ръководител на катедра от юли 2008 г.

Миналата седмица комисията "Костадинов" обяви проверки в други университети в страната.

Глобалната проверка на ВУЗ-те в страната започна тази година. Голяма част от агентите на ДС в университетите и висшите учебни заведения обаче остават скрити, тъй като ръководните им органи попадат в категорията на публичните дейности по смисъла на закона за досиетата, които се проверяват от влизането на закона в сила – декември 2006 г., а не както е при законодателната, изпълнителната и съдебната власт – от 10 ноември 1989 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов