|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Четирима от Управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива са свързани с Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Юни 2012 16:32

Четирима членове на Управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) са били сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно след доклад на комисията по досиетата (решение №2-24 от 27 юни 2012 г.). Според изнесените от комисията данни с агентурно минало са Георги Барбудев, Данаил Грънчев и проф. Нансен Бехар, а Калин Манов е щатен служител. Проверката е обхванала общо 52 души в ръководството на ССИ.

Проф. Нансен Бехар е най-известната публична фигура от обявените имена. Той е професор по международни икономически отношения, преподавател в Софийския университет. През 1992 г. основава първия частен изследователски институт – Института за социални и политически анализи. Народен представител е в 38-то Народно събрание от Българския бизнес блок.

През 1997 г. лидерът на БББ Жорж Ганчев обявява правителство в сянка, в което по думите му министър на отбраната е „Нансен Бехар, икономист и доайен на националната сигурност”. Бехар е бил и зам.-председател на Висшата атестационна комисия.

Според данните в архивите Нансен Берхар е вербуван през 1965 г., когато е на 25-годишна възраст от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) под псевдонима „Огнянов”. Неговата принадлежност е обявена за първи път от комисията „Костадинов” през 2007 г. при проверката на народните представители, а след това и през 2011 г. при проверката на ВАК.

Досието му обаче е унищожено. Разкриването на агентурната му принадлежност се основава на запазени в архивите регистрационни картони. За тях съществува искане от април 1990 г. те също да бъдат унищожени.

Установяването на принадлежност към Държавна сигурност в ССИ е част от глобалната проверка на ръководните и контроли органи организации на работодатели. В края на май 2012 г. комисията по досиетата обяви първите проверки сред част от работодателите.

.

 

Съюзът за стопанска инициатива е наследник на Съюза за стопанска инициатива на гражданите, създаден през декември 1989 г. като първата неправителствена организация на частните предприятия в България. Негов основател е банкерът Валентин Моллов, основен акционер в Първа частна банка, председател на Г-13 и административен директор на БИСА.

През 2001 г. организацията е преименувана на Съюз за стопанска инициатива и се оглавява от проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС. По това време съучредителят на застрахователните дружества „Аполо и Болкан” и „Спартак”, а впоследствие представител на акционерите на застрахователна компания „Лев инс” Алексей Петров е изпълнителен директор на организацията, като дори я представлява в надзора на НОИ.

Проверката за принадлежност към Държавна сигурност сред организациите на работодателите обаче обхваща периода от декември 2006 г. Това е така, тъй като те се водят в списъка на публичните дейности по смисъла на закона. Това е причината комисията по досиетата да не може да извърши например проверка на ръководството на основания от Валентин Моллов Съюз за стопанска инициатива на гражданите. По тази причина не излиза и името на Алексей Петров, който също е обявен от комисията по досиетата, но в качеството му на наемана от него друга публична позиция.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов