|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Два бургаски университети и един в Стара Загора допълниха списъка на ВУЗ-те с агенти в ръководствата им ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 20 Юни 2012 14:56

Бургаският свободен университет, университетът „Асен Златаров” в Бургас и Тракийският университет в Стара Загора имат представители в ръководствата им, свързани с бившата Държавна сигурност.

Това стана известно днес от докладите на комисията по досиетата, която от началото на годината започва глобална проверка за принадлежност към ДС във висшите учебни заведения (ВУЗ).

От обявените три ВУЗ-а с най-много сътрудници на репресивния апарат на БКП е Тракийският университет (решение №2-22 от 20 юни 2012 г.). В него са установени общо 8 сътрудници, заемали или заемащи ръководни постове в периода от декември 2006 г. досега.

Сред тях действащи са Бялко Бялков – ръководител катедра в Педагогически факултет от декември 2006 г.; Илия Илиев – ръководител на катедра във факултет "Техника и технологии" от февруари 2012 г.; Лъчезар Лазаров – ръководител на катедра в Медицински факултет от декември 2006г.; Трайчо Димитров – ръководител катедра в Медицински факултет от октомври 2008 г.; Христо Макаков – декан на Педагогически факултет до декември 2011 г. и зам.-декан на същия факултет от февруари 2012 г. Проверката в Тракийския университет е обхванала общо 111 преподаватели, заемали ръководни постове.

.

В университета „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас (решение №2-23 от 20 юни 2012 г.) са разкрити общо 6 сътрудници от 2006 г. насам.  Проверката е обхванала общо 69 ръководни лица. Сред агентите е Валентин Генов – зам.-ректор от декември 2006 г. до юли 2007 г. и от ноември 2011 г. насам; Мадалена Миткова – зам.-ректор от юни 2007 г., а преди това ръководител на катедра; Димитър Георгиев – ръководител на катедра.

В Бургаския свободен университет (решение №2-21 от 20 юни 2012 г.) са проверени общо 29 ръководни лица, от които с установена принадлежност към ДС са три жени – Лина Анастасова –  зам. декан от декември 2006 г.; Йонка Балтаджиева – програмен координатор (ръководител на катедра) от март 2010 г. и Мария Чавдарова – зам.-декан от декември 2006 г. до  юни 2008 г.

Прави впечатление, че всички обявени агенти на ДС са свързани с ръководни постове от декември 2006 г., но не и преди това.

Това е така, защото ръководствата на ВУЗ-те попадат в категорията на публичните дейности, определени в закона за досиетата. Всички тези публични дейности, чийто списък е доста дълъг, се проверяват от влизането на закона в сила. за разлика от законодателната, изпълнителната, съдебната и местната власти лицата, които се водят публични длъжности и се проверяват от 10 ноември 1989 г. насам.

Поради тази причина агентите на ДС в ръководствата на ВУЗ-те за първите 16 години на прехода – в периода 10 ноември 1989 г. – декември 2006 г. остават скрити.

В момента обществото научава истината за един ограничен от закона период, което налага бърза законодателна промяна и уеднаквяването на периодите за лицата, заемащи публични длъжности (трите власти плюс местната) и лицата, извършващи публични дейности.

В своя отчет за 5-годишната дейност на комисията за първия мандат нейният председател Евтим Костадинов предложи точно такава законодателна промяна. До момента нито една парламентарно представена политическа партия не е реагирала с предложение за такава законодателна инициатива.

Миналата седмица комисията по досиетата обяви агентите във Великотърновския университет и още няколко ВУЗ-ве.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов