|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Божидар Данев се оказа агент, управата на Българската стопанска камара пълна с хора на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 31 Май 2012 12:00

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев е бил секретен сътрудник на Първо главно управление (ПГУ) на ДС от 1979 г.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност беше оповестена днес от комисията по досиетата (решение №2-13 от 31 май 2012 г.) при проверката на ръководството на БСК.

Данев е сътрудничил на разузнаването при комунизма под псевдонима „Генчев” в продължение на 11 години - до 1990 г., когато е свален от отчет.

За сайта desebg.com Данев заяви, че не се срамува от тази си дейност, защото е работил за научно-техническото разузнаване. "По онова време всеки, който отиваше на следдокторскаспециалиция в чужбина трябваше да извършва такава дейност", допълни той. По думите му от материалите в досието му ще се види, че той е един от малкото случаи, в които придобитите от него сведения са били насочени срещу друга комунистическа държава. "След връщането ми от специализация не съм се занимавал повече с това", посочи още Данев.

"Отделно в ДС след този период съществува и папка с доноси срещу мен", сподели Данев. Той посочи, че е още преди решението на комисията по досиетата е информирал за тази част от миналото си ръководството на БСК. На въпрос на desebg.com защо не е направил този факт публично достояние Данев отговори, че не е сметнал за уместно да разгласява подобни факти, чрез медиите.

.

Божидар Данев (1939) е роден в София. Завършва Технически университет в София през 1959-1965 г. Работи в Българска академия на науките, Институт по техническа кибернетика като научен сътрудник, ръководител на програми. Защитава докторска дисертация „Управление на многосвързани системи". Хабилитира се като старши научен сътрудник. Специализира в Академия на науките - Москва.

Удостоен е с награда на БАН за най-добра научна разработка. Удостоен е и с награда за научна разработка с най-голям икономически ефект. Член е на Общото събрание на БАН.

През 1979-1980 г. Завършва следдокторска специализация в Университет Хановер, ФРГ. Именно тогава е вербуван от ПГУ. Според изнесените от комисията „Костадинов” данни той е сътрудничил на 07 отдел в разузнаването, който е отделът на научнотехническото разузнаване, прераснало в самостоятелно управление в рамките на ПГУ през 1980 г.

По това време Данев изнася лекции като гост в Германия, Англия, САЩ, Италия, Швейцария.

През 1981 г. постъпва на работа в Българска индустриална асоциация, сега Българска стопанска камара (БСК). Работи последователно като специалист, ръководител център, зам.-председател, председател.

Бил е изпълнителен директор на Софийска фондова борса.

Понастоящем е председател на Управителния съвет и изпълнителен председател на БСК и Изпълнителен директор на международната лизингова компания "Интерлийз" АД.

Член е на съветите на директорите и надзорен съвет на крупни търговски дружества. Член е на националния съвет за научна политика. Съпредседател е на Смесения европейско-български икономически и социален комитет.

Още 12 имена на агенти на ДС, които са заемали ръководни постове в БСК се съдържат в списъка на комисията по досиетата. От тях почти всички са били членове на Управителния съвет на камарата.

От обявените имена член на настоящия Управителен съвет е Величко Александров (1947), който е разкрит като сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Министерството на народната отбрана от 1980 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов