|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шестима агенти на ДС изплуваха от листите на частичните избори в Кюстендил ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 29 Май 2012 17:42

Шестима от кандидатите за общински съветници на проведените на 13 май местни частични избори в Кюстендил са разкрити като агенти на бившата Държавна сигурност.

Техните имена са обявени в първото решение на комисията „Костадинов” при втория й мандат (решение №2-8 от 22 май 2012 г.).

На 13 май 2012 г. в Кюстендил се проведоха частични избори за 37-местен парламент, след като редовният вот от 23 октомври 2011 г. беше касиран заради изборни нарушения.

От решението на комисията по досиетата става ясно, че трима от обявени кандидати са издигнати от БСП, двама от ДСБ и един от коалиция „Кюстендил”. Прави впечатление, че партията с лидер Иван Костов е допуснала в листата си присъствие на двама сътрудници на репресивния апарат на БКП.

Това се случва за първи път. На предишни избори ДСБ е извършвала предварителни проверки за принадлежност на своите кандидати, като в редки случаи е допускала изключения, но те не са били повече от един кандидат в листа или лице, издигнато в коалиция с други партии.

От друга страна изборът на нов състав на комисията по досиета за втория й мандат беше забавен с повече от 40 дни и реално за местните избори в Кюстендил партиите не са има възможност да се възползват от правото си на предварителна проверка на кандидатите си.

.

Освен за избор на общински съветници в община Кюстендил комисията е проверила кандидатите, участвали на частичните избори на 13 май за кмет на кметство Дебелт, община Средец; за кмет на кметство Вълково, община Сандански; за кмет на кметство Струмешница, община Петрич; за кмет на кметство Габрене, община Петрич; за кмет на кметство Чудомир, община Лозница и за кмет на община Съединение. При тях не са открити лица, свързани с ДС.

Проверката е обхванала общо 188 лица. 134 от кандидатите на частичните местни избори не подлежат на проверка, тъй като към момента на закриване на Държавна сигурност през 1991 г. са били непълнолетни и не са могли да бъдат вербувани.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов