|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
PR-експертът Максим Бехар се оказа агент на Шесто управление на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Март 2012 16:32

Известният PR-експерт  Максим Бехар е бил агент на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия в продължение на 8 години.

Това стана ясно от доклад на комисията по досиетата (решение №332 от 20 март 2012 г.). С него са оповестени резултатите от проверката за принадлежност към ДС сред ръководството на Религиозната общност на евреите в България.

Според изнесените от комисията данни Бехар (1955) е вербуван през 1980 г. като агент под псевдонима „Димо” от политическата полиция на Живков.

Работил е за 03 отдел на Шесто управление, натоварен с борбата срещу подривната дейност на противника по направление на религията и ционизма.

.

 

Снет е от оперативен отчет през 1988 г. Доказателства за агентурната му принадлежност са документи от ръководилия го щатен служител и регистрациона бланка, съдържащи се в личното му дело, регистрационен дневник и няколко вида картони от картотеките на ДС. Съществува и протокол от март 1990 г. с предложение за унищожаване на личното му дело, което според съобщението на комисията е налично.  

 Бехар е проверен в качеството си на член на Централния Израилтянски Духовен съвет в периода 2003-2011 г.

Максим Бехар е известен като журналист, бизнесмен и специалист в сферата на PR. Преди промените е работил като редактор в "Млади свет" – Прага и в международния отдел на в. "Работническо дело", а след 10 ноември 1989 г. е кореспондент на в. "Дума" в Полша и първи заместник-главен редактор на в."Стандарт".

По времето на комунизма баща му Мончо Бехар е директор на завод „Мадара” в родния му град Шумен.

През 1994 г. Маким Бехар основава M3 Communications Group, Inc. – компания за връзки с обществеността. Председател е на Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА). Бил е два мандата председател на Българския форум на бизнес лидерите (2001-2007), а сега е негов заместник-председател.

Почетен консул е на Сейшелските острови в България, член на множество управителни съвети на организации, сред които са Атлантическият клуб в България, IPRA Bulgaria, Junior Achievement Bulgaria и на фондация "За всяко дете". Член е на Надзорния Съвет “ДЗИ БАНК” АД и на координационната комисия на международния форум за съобщения Communication on Top. Член е на Public Relations Society of America – най-голямата световна организация на PR специалисти.

Участник е като лектор на световния PR форум в Давос, Швейцария. Бехар е преподавал в много университети по света, автор е на статии в сферата на публичните комуникации.

На 50-годишнина си през 2005 г. става почетен гражданин на Шумен. Една от последните кампании на Бехар е създаването на фейсбук-групата „Върни се, Бербатов, България те очаква!“

"Шокиран съм, че някой може да напише името ми в някакви регистри. Никога не съм имал нищо общо със служби, а нямаше и за какво да имам", заяви часове след новината Максим Бехар. Новината за неговото агентурно минало го намерила в чужбина.

"Сега не съм в България, но като се върна веднага ще прочета кой какво е писал за мен в тези регистри. Любопитно ще ми е. Срещал съм се със стотици хора, вероятно някой някъде надлежно е предавал това, което е чувал от мен. И бих се учудил, ако не е така. Вероятно и днес се случва.Никога обаче не съм имал нужда да пиша нещо секретно. Тези, които ме познават знаят, че винаги съм си казвал мнението публично. И винаги честно и почтено.

Ето защо, едно картонче, или както и да се казва, за което не съм и предполагал, че съществува, няма да ме направи по-малко честен, почтен и етичен. Няма да не направи и по-малко професионалист."

По думите му той  нямал дарба да бъда агент, въпреки, че работил в агенция.

Бехар посочи, че е имал много близки роднини в Израел, за които е бил викан няколко пъти през 80-те години с въпроси дали поддържа връзки с тях. "Нямах възможност да го правя за съжаление, и винаги това беше отговорът ми. Ако с това съм засегнал някого, дълбоко му се извинявам", заключи той.

Освен него комисията по досиетата е установила принадлежност към ДС на още четирима членове на ръководни органи на  Религиозната общност на евреите в България. Сред тях е адвокат Йосиф Герон, член на Централния Израилтянски Духовен съвет от 2011 г. Той е зам.-председател на Съюза на юристите и зам.-председател на Международната асоциация на еврейските юристи.

Освен Бехар и Герон в списъка е и председателят на Централния Израелтянски Духовен съвет д-р инж. Марсел Израел.


Бяха обявени и още четири проверки на ръководни органи на различни религиозни общности. Най-много агенти – шестима (от проверени 14 души) – са установени при проверката на Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България (решение №334 от 20 март 2012 г.). Сред тях са председателят на съюзното ръководство Виктор Вирчев в периода 2006-2010 г. и Димитър Митев, секретар на съюзното ръководство от 2010 г.

В Национален алианс Обединени Божии църкви са проверени 11 души на ръководни длъжности. От тях е установени принадлежност към ДС на двама (решение №331 от 20 март 2012 г.).

В Съюза на Евангелските Баптистки църкви в България са проверени 14 лица от ръководството, от които само един е с агентурно минало (решение №333 от 20 март 2012 г.).

В ръководните органи на Божия църква в България са проверени 9 души.  Установена принадлежност към ДС на  Павел Игнатов, главен пастор от 2006 г. (решение №335 от 20 март 2012 г.).

 

От началото на годината комисията по досиетата обяви следните проверки в религиозните общности:

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов