|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Още едно изповедание не е засегнато от ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Март 2012 19:32

Официално регистрираната в България Бахайска общност* не е засегната от агентурната мрежа на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно от съобщение на комисията по досиетата. Тя е извършила проверка на ръководството на по-малко популярното изповедание, която е обхванала общо 9 души. Всичките те не са свързани с репресивния апарат на БКП.

Бахайската общност е четвъртото изповедание след Българската Лютеранска църква, Българската евангелска църква Евангелска методистка епископална църква в България, чиито ръководства са показали отрицателен резултат при проверката за принадлежност към ДС.

.

За разлика от тях част от членовете на ръководствата на Българската православна църква, част от мюсюлманското изповедание, Католическата църква и Арменската Апостолическа Православна църква се оказаха агенти на Държавна сигурност.

 

*Основател на Бахайската вяра е Бахаулла, чието име на арабски език означава “Славата на Бог”. Той е роден на през 1817 г. в Техеран, Иран под името Хюсейн Али в семейство на благородник. През 1852 г. е затворен в затвора „Черната яма” в Техеран, където получава прозрение, а впоследствие е изгнаник. 

Бахайското учение проповядва съществуването само на един Бог – Създателят на Вселената. През цялата история Бог се е разкривал на хората чрез поредица от Божествени пратеници – всеки от които е основал велика световна религия. 

 Историята на Бахайската вяра в България започва с посещението на Марта Рут (американка, автор на литература за това изповедание, което самата тя приема през 1909 г.) през 1926 г. Рут остава в продължение на 12 дни, като изнася лекции и се среща със студенти.След промените се създава Бахайска общност в Пловдив, а след това в София, Стара Загора и Благоевград. През ноември 1991 г. Бахайската вяра е официално регистрирана като вероизповедание към Дирекцията по вероизповеданията.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов