|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Новата президентска администрация – без агенти на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Петък, 02 Март 2012 09:47

Президентът Росен Плевнелиев спази обещанието си в неговата администрация да няма хора свързани с бившата Държавна сигурност. Комисията по досиетата обяви, че при извършената проверка на новите назначения в администрацията на държавния глава не са установени ръководни служители с агентурно минало.

Проверката е обхванала общо 8 нови лица на „Дондуков” 2. Сред тях са хора, които заемат длъжности  главен секретар, началник на кабинет, секретари, съветници, ръководители на отдели и ръководители на сектори в администрацията на президента. Отделно други девет лица с нови назначения не подлежат на проверка по силата на закона, тъй като към 1991 г., когато ДС преустановява функционирането си, са били непълнолетни и не е могло да бъдат вербувани.

Още преди да встъпи в длъжност на 22 януари 2012 г. Росен Плевнелиев заяви, че служителите в администрацията ще преминават през предварителни проверки за принадлежност към ДС. За разлика от подхода му неговият предшественик Георги Първанов привлече десетки служители в администрацията на „Дондуков” 2 все с досиета.Една значителна част от тях впоследствие бяха изпратени от него за посланици.

.
 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов