|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Служебният кабинет Главчев е чист от сътрудници на комунистическите служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Май 2024 15:45

alt

 

В служебния кабинет с премиер Димитър Главчев няма сътрудници на Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия.

Това стана известно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверката на служебния кабинет, който беше назначен преди месец на 9 април 2024 г.

По закона за досиетата Комисията с председател Евтим Костадинов, натоварена от парламента през 2007 г. с разкриването на сътрудниците на тоталитарните служби, е оторизирана да извърши задължителна проверка на членовете на Министерски съвет, независимо дали става въпрос за служебен кабинет или редовно правителство.

След назначаването на служебния кабинет с премиер Димитър Главчев Комисията по досиетата е извършила проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на 31 души на следните постове: министър-председател, зам.-министър председател, министри и зам.-министри.

Други 22 лица в състава на служебния кабинет не подлежат на проверка, тъй като не са били пълнолетни към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност и поради тази причина не са могли да бъдат вербувани за агенти.

Комисията по досиетата посочва в съобщение на своя сайта, че след извършената проверка на служебния кабинет не е установена принадлежност на нито едно от проверени лица към ДС или разузнавателните служби на БНА.

След 2011 г., когато първият кабинет на ГЕРБ възприе практиката на т. нар. политическа лустрация – за неназначения на сътрудници на комунистическите служби в Министерски съвет, е имало само две изключения.

През 2013 г. служебният премиер Марин Райков, избран от тогавашния президент Росен Плевнелиев, назначи Божан Стоянов за зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство. Той обаче бе разкрит от Комисията по досиетата като агент на ДС.

През юни 2023 г. премиерът Николай Денков назначи за зам.-министър на земеделието и храните инж. Дамян Дамянов, но го освободи три часа по-късно, след като се разбра, че неговата принадлежност към ДС е обявена от Комисията по досиетата.

 


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов