|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Членове на църковни настоятелства в Арменската църква са с агентурно минало в ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Февруари 2012 19:02

Шестима представители на църковните  настоятелства на Арменската Апостолическа Православна църква в Шумен, Варна и Пловдив са били свързани с бившата Държавна сигурност, стана ясно от доклад на комисията по досиетата (решение №306 от 7 февруари 2012 г.). Проверката е обхванала общо 88 лица в Арменската църква.

Сред обявените сътрудници са Арменяк Гюмюшан (1956) – председател на църковното настоятелство в Шумен и неговият заместник - Мануел Мануелян (1952); Ервант Каязаде (1962) – член, секретар-касиер на Арменското църковното настоятелство във Варна и членовете на същото настоятелство Масис Хаджолян (1932) и Хаик Ованезов (1951), както и Таквор Гарабедян (1949) – член на Арменското църковно настоятелство в Пловдив. .

Всичките са действащи и заемат тези постове от 2006 г. Хаджолян, Ованезов и Гарабедян са обявени в предишни решения на комисията, тъй като са заемали длъжности в други институции или са били кандидати на мести избори.

Проверката на Арменската Апостолическа Православна църква е част от глобалната проверка по закона за досиетата на ръководните органи на различните изповедания в България.

До момента бяха обявени резултатите от проверката на Светия синод на БПЦ, част от мюсюлманското изповедание и Католическата църква.
Ръководствата на Българската Лютеранска църква, на Българската евангелска църква и Евангелска методистка епископална църква в България не са свързани с репресивни органи на комунистическия режим.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов