|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шефовете на пресцентъра на Министерския съвет при Виденов и Костов – сътрудници на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Януари 2012 20:40

Директорите на пресцентъра на Министерския съвет Красимир Райдовски и Михаил Михайлов по време на правителствата на Жан Виденов (БСП) и Иван Костов (СДС) са сътрудници на бившата Държавна сигурност. Техните имена фигурират в доклада на комисията по досиетата от проверката на администрацията на Министерския съвет, обявен днес (решение №301 от 23 януари 2012 г.).

Красимир Райдовски (1946) е кадрови служител на Първо главно управление на ДС от 1968 г. с школа в СССР. Като шеф на пресцентъра в кабинета Виденов той се прочу с директните си обаждания на журналисти и указания какво да пишат.

Михаил Михайлов (1955), известен като медиен експерт, оглави пресцентъра на кабинета Костов през втората половина от мандата му. Неговото име наскоро беше огласено от комисията по досиетата за първи път при проверката на администрацията на Народното събрание. Михайлов е разкрит като агент „Пешко” на Шесто управление на ДС от 1980 г. .

Сред обявените общо 12 сътрудници на ДС фигурира и името на главния секретар на Министерския съвет в кабинета Беров Стоян Денчев (1953). Той беше лансиран в политиката от ДПС. Негово агентурно минало беше обявено още при проверката на народните представители през 2007 г. Той действал като агент „Симеонов” на Второ главно управление на ДС от 1988 г.

Директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет в периода 1993-1996 г. Христо Матанов (1952) също фигурира в списъка. Той е вербуван през 1980 г. от Шесто управление на ДС като агент под псевдонима „Петър”.

Обявените общо 12 души са установени при проверката на 125 лица от администрацията на Министерския съвет, заемали ръководни постове от началник на отдел нагоре. От огласените нито един не заема пост в момента.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов