|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
И Агенцията по заетостта – пристан за сътрудници на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Януари 2012 10:55

Още една държавна институция – Агенцията по заетостта – е била своеобразен пристан за месторабота на агенти на бившата Държавна сигурност. Това показва проверката на комисията по досиетата за принадлежност съм комунистическите тайни служби на институция (решение №297 от 12 януари 2012 г.).

С нея бяха обявени имената на 26 сътрудници на ДС, които от промените насам за заемали ръководни постове в агенцията. Проверени са общо 1398 лица, заемали ръководни постове от началник на отдел нагоре. .

Сред имената е и това на бившият изпълнителен директор на агенцията Олег Чулев (1950). Той е бил вербуван през 1976 г. от Софийско градско управление на МВР-ДС като съдържател на явочна квартира „Подуяне”. Впоследствие е действал и като агент „Владимир към районно управление на МВР-ДС в Искър. Чулев е бил изпълнителен директор на агенцията от ноември 1997 г. до март 2002 г.

Агентурното му минало е известно от 2008 г., когато председателят на КТ „Подкрепа” поиска проверка на ръководството на синдиката. По това време Чулев е един от конфедералните секретари.

Той е един от учредителите на „Подкрепа” и първият председател на учителският синдикат на КТ „Подкрепа”. Завършил руска философия и психология в Софийския университет и преди промените е работил като учител и училищен психолог в столични училища. В периода 1990-1994 г. е вицепрезидент на „Подкрепа”. Бил е директор на института по синдикализъм в КТ „Подкрепа”.

Участвал е в политическия съвет на партията на Стефан Софиянски Съюз на свободните демократи.

Според изнесените данни от 26-те обявени агенти само един заема пост в момента. Това е Синан Алиев, началник отдел в бюрото по труда в Плевен от 1996 г. Останалите бивши сътрудници на ДС са работили в агенцията и нейните регионални поделения през различни периоди. Някои от тях са заемали постове до 2008 г.

Проверката на агенцията по заетостта е част от глобалната проверка за принадлежност към ДС на лицата, заемащи или заемащи ръководни постове в държавни структури, създадени с постановление или друг нормативен акт от Министерския съвет.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов