|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проверени са пет партии за агенти на ДС на ръководни постове ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Април 2023 14:18

alt

 

Комисията по досиетата огласи проверките в още пет политически партии с прекратена дейност за принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

По закона за досиетата независимият държавен орган е задължен да провери за връзки с Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА председателите, заместник-председателите, членовете на ръководни и контролни органи на политически партии или коалиции в страната.

Комисията отдавна провери действащите партии, а от миналата година тече глобална проверка на политическите субекти с вече прекратена дейност, като се извличат данни от съдебните решения, с които партийните формации са били регистрирани.

 В партия „Социално либерално движение „Справедливост“ (решение №2-2267 от 24 април 2023 г.) са проверени 7 души.

От тях с принадлежност към ДС е само Румен Илиев Николов, член на ръководен орган на партия (председател) от 04.11.1994 г.

Проверката в партия „Движението за справедливост и хуманизъм“ (прекратена) е обхванала 11 лица на ръководни позиции (решение №2-2268 от 24 април 2023 г.).

От тях с досие е Стоян Георгиев Стоянов, член на ръководен орган на партия (член на Изпълнителното бюро) от 05.02.1997 г.

В партия „Български земеделски народен съюз „Пладне“ (прекратена) са проверени 10 лица (решение №2-2269 от 24 април 2023 г.).

Комисията е установила едно лице с принадлежност към комунистическите служби, но то е починало и по закон в тези случаи информацията не се огласява публично.

В партия „Земеделски съюз“ (ф.д.№ 15334) с прекратена дейност са проверени 20 души (решение №2-2270 от 24 април 2023 г.).

Установени са три лица с принадлежност към ДС, но всичките са починали.

Проверката в партията с прекратена дейност „Движение за социална защита на студенти, пенсионери, инвалиди и безработни“ (предишно наименование „Движение за социална защита“) е обхванала 7 лица (решение №2-2271 от 24 април 2023 г.).

От тях е установен един сътрудник, но той е починал и информацията за него не е оповестена. 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов