|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Продължава осветяването на агентурата на ДС в политическите партии ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 25 Януари 2023 10:59

alt

 

Още пет политически формации са проверени за сътрудници на тоталитарните комунистически служби, които са заемали ръководни длъжности в тях.

Това стана ясно, след като Комисията по досиетата обяви проверките в поредните политически субекти, които са прекратили своята дейност.

Както е известно по закона за досиетата независимият държавен орган е задължен да извърши проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА на председателите, заместник-председателите, членовете на ръководни и контролни органи на политически партии или коалиции.

В партия „Прогрес“ (с прекратена дейност) са проверени общо 8 лица (решение №2-2223 от 24 януари 2023 г.).

От тях с принадлежност към тях е Станимир Досев Досев, член на ръководен орган на партия (член на Управителен съвет) от 08.04.1993 г.

В „Либерално-демократическа партия - център“ (прекратена) са проверени също 8 души на ръководни позиции (решение №2-2224 от 24 януари 2023 г.).

От тях с установена принадлежност е Веселин Асенов Кошев, член на ръководен орган на партия (Почетен председател) от 21.04.1993 г.

Партия „Национален клуб за демокрация“ (прекратена, тя е част от СДС преди съюзът да стане партия и неин ръководител е юристът Светослав Лучников) са проверени 42 лица (решение №2-2225 от 24 януари 2023 г.).

От тях е установена принадлежност на едно лице. То обаче е починало и в този случай по закона за досиетата информацията за сътрудника не се огласява публично.

В „БЗНС „Никола Петков“ в СДС“ (прекратена) са проверени 63 души, заемали ръководни постове в партията (решение №2-2226 от 24 януари 2023 г.).

От тях с установена принадлежност към комунистическите тайни служби са 6 лица. Четирима от тях са починали, а двамата разкрити сътрудници са:
Валентин Пантелеев Янев, член на ръководен орган на партия (член на Национален съвет) от 24.09.1993 г.;
Иван Стефанов Цацов, член на ръководен орган на партия (член на Национален съвет) от 24.09.1993 г.

В партия „Обединен християндемократически център“ (предишно наименование „Обединен демократичен център“, която също е част от СДС, вече с прекратена дейност) проверката е обхванала 34 лица (решение №2-2227 от 24 януари 2023 г.).

От тях с принадлежност е само един – Венцеслав Асенов Димитров, член на ръководен орган на партия (член на Национален изпълнителен съвет) от 09.10.1992 г., член на ръководен орган на партия (зам.-председател) от 12.07.1993 г.

Комисията по досиета е отбелязала в своите решения, че проверките на политическите субекти с прекратена дейност са извършвани по вписаните в съда ръководни органи и лица, при регистрацията на съответната партия и настъпилите промени. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов