|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Излезе сътрудничество на проф. Никола Алтънков в Държавна сигурност, после тя му завежда ДОН и ДОР ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 16 Януари 2023 14:23

alt

 

Комисията по досиетата оповести принадлежността към Държавна сигурност на известния историк и изследовател проф. Никола (Николай) Алтънков, който през 80-те години на ХХ век е председател на антикомунистическата организация на българската политическа емиграция в САЩ Български национален фронт с почетен председател Иван Дочев.

Алтънков е проверен от Комисията по досиетата в качеството си на член на ръководен орган на партия (председател) от 06.01.1997 г. до 25.01.2010 г. на създадената от него след завръщането му в България през 1995 г. партия Български национален фронт.

Според изнесените от независимия държавен орган данни Никола данни Анлънков е вербуван през ноември 1950 г., когато е 18-годишен.

Прави впечатление, че е регистриран чак през август 1951 г., девет месеца по-късно, като информатор под псевдонима „СОКОЛОВ“ на Първи отдел на ДС – следствието на Държавна сигурност.

Свален е от оперативен отчет през 1952 г. Запазени са обственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество и документи от ръководили го щатни служители в личното дело. Част от досието му обаче е унищожено с протокол през 1975 г.

„Това е част от моя живот, събития от преди повече от 70 години и не желая да се оправдавам“, заяви пред desebg.com проф. Алтънков, потърсен за коментар.

Той разкри, че е вербуван в кабинета на директора на училището, което е завършвал от Методи Виденов, началник на група в ДС, работила по разкриването на нелегалната конспирация „Федерално движение на свободата в България“ с лидер Димитър Хараламбиев Попов.

„Бяхме момчета на по 18-19 години, общо 14 души, които тогава бяхме разкрити, че сме в тази нелегална организация“, посочи още Алтънков и допълни, че сътрудничеството с ДС е прекратено през 1952 г., когато вече е въдворен в концлагера „Белене“.

„След това в периода 1953-1965 г. Държавна сигурност пет пъти се опита да ме вербува, но аз вече знаех за какво става въпрос и те не успяха“, допълни още историкът.

По думите му за сметка на това, след като успява да избяга на запад Държавна сигурност го „произвежда“ в „изменник на родината“, а през 1974 г. му образува дело за оперативно наблюдение (ДОН) „ФИЛОЛОГ“.

През 1984 г. му завежда и дело за оперативна разработка (ДОР) „ВАМПИР“.

„Хубавото е, е че сега всеки има достъп до тези документи в Комисията по досиетата и може да се запознае с тях“, коментира още проф. Анлънков, като за разлика от повечето лица с установена принадлежност към ДС не пропусна да отправи адмирации към дейността на Комисията по досиетата.

Проф. Алтънков е роден през 1932 г. в София, но родът му е от Пловдив. След „Белене“ преминава и през комунистическите затвори. Отслужва военната си служба като трудовак (3,5 години).

През 1963 г. завършва английска филология в Софийския университет, а две години по-късно успява да избяга от комунистическа България.

Установява се в САЩ, където става доктор по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара и професор в същия, магистър на изкуствата от Института за чужди науки в Монтерей. Член е на Академията за политически науки в Ню Йорк от 1984 г. и на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа“ от 1975 г. Автор на 6 книги в Америка, на трудове по история, политология, социология и икономика.

След завръщането си в България той издава редица книги, сред които „Нарекоха ги фашисти. Легионери, отецпаисиевци, ратници, бранници, родозащитници, кубратисти“ (2004), „Светците ги съдят“ (2010), посветена на съдбата на трима политически затворници по времето на комунистическия режим с едни от най-тежките присъди, а през 2018 г. издава „История на БКП 1919–1989“.

По същата проверка, по която той е проверен – на партията Български национален фронт (с прекратена дейност) – Комисията е извършила проверка на общо 8 лица, заемали ръководни постове в нея (решение №2-2220 от 13 януари 2023 г.).

Освен Алтънков с принадлежност е установено още едно лице, но то е починало и в тези случаи законът за досиетата не разрешава данните да се оповестяват публично.

Комисията по досиетата, която по закона за досиетата тя е задължена да извърши проверки за принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА на председателите, заместник-председателите, членовете на ръководни и контролни органи на политически партии или коалиции в страната, огласи резултатите по още четири проверки.

Проверката в „Българска работническа партия“ (прекратена) е обхванала 9 души на ръководни постове в нея (решение №2-2218 от 13 януари 2023 г.).

От тях с принадлежност към тоталитарните служби са установени две лица, но те са починали.

В „Партия на честността и справедливостта“ (прекратена) са проверени 10 души, заемали ръководни длъжности (решение №2-2219 от 13 януари 2023 г.).

От тях трима са с установена принадлежност към тоталитарните служби. Двама са починали, а разкритият сътрудник е Иван Енев Петков, член на ръководен орган на партия (зам.-председател) от 13.12.1993 г.

В партия „Българска лига за защита правата на човека и гражданина“ (прекратена) са проверени са 12 лица (решение №2-2221 от 13 януари 2023 г.).

От тях с принадлежност са установени двама души, като единият от тях е починал.

Разкритият сътрудник е Костадин Иванов Георгиев, член на ръководен орган на партия (член на Централния комитет и секретар на Председателството ) от 29.03.1993 г.

В партия „Национална демокрация“ (прекратена) са проверени са 4 души, заемали ръководни постове (решение №2-2222 от 13 януари 2023 г.).

От тях с принадлежност е установено едно лице, но то е починало и данни за него не са разкрити. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов