|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Не са установени сътрудници на ДС в служебния кабинет Донев ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 13 Септември 2022 17:33

alt

 

Не са установени сътрудници на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА в служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев.

Това обяви днес (13 септември 2022 г.) Комисията по досиетата в резултата на извършената от нея проверка за установяване на сътрудници на тоталитарните комунистически служби в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

По закона за досиетата Комисията е задължена да извърши проверка за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА на министър-председателя, вицепремиерите, министрите и зам.-министрите в Министерския съвет.

Независимият държавен орган, натоварен с разкриването на агентите на ДС на ръководни постове в държавния и обществен сектор след 10 ноември 1989 г., посочва, че проверката е обхваната общо 36 души – членове на служебния кабинет, като при нито един от тях не е установена принадлежност към тоталитарните служби.

Други 38 членове на кабинета Донев не подлежат на проверка по закона за досиетата, тъй като към отмяната на Указа за ДС през юли 1991 г. не са били навършили пълнолетие и тайните служби на тоталитарното управление на БКП не са могли да ги вербуват.

Desebg.com припомня, че и при предишните служебни кабинети, назначени от президента Румен Радев, не бяха открити сътрудници на комунистическите служби. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов