|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ГЕРБ, БСП, Синята коалиция и „Атака” без агенти в Столичния общински съвет ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 28 Ноември 2011 18:23

Партиите ГЕРБ, БСП, СДС, ДСБ и „Атака” не са излъчили общински съветници в Столичният общински съвет (СОС), които да са обвързани с бившата Държавна сигурност. Това показва доклада на комисията по досиетата (решение №288 от 24 ноември 2011 г.), с който са огласени сътрудниците на ДС сред кандидатите за общински съветници за София.

ГЕРБ,БСП и "Атака" изобщо не са допуснали в листите си кандидати с агентурно минало, докато в листата на Синята коалиция е включен един кандидат за общински съветник с досие.

Това е Атанас Каймакчиев (1950), но той не е избран. В листата на Синята коалиция влиза от квотата на СДС, като заема място 30 в листата от общо 60 кандидати. Разкрит е като секретен сътрудник „Кардашев” на научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на ДС от 1982 г. До 1997 г. е работил в БАН, преди това е завърших „Химия и микробиология”. При правителството на Костов е бил главен секретар на Министерството на околната среда и водите (1997-2001). .

Единственият агент на ДС в общинският съвет е Владимир Каролев (НДСВ). Той е един от двамата общински съветници на партията, които са избрани. Каролев (1961) беше и кандидат-кмет на НДСВ на тези местни избори. Той беше обявен за агент „Камен” на военното контраразузнаване (Трето управление на ДС) от 1979 г. още на изборите за местна власт през 2007 г.

Комисията по досиетата е проверила общо 29 сътрудници на ДС, които са намерили място в листите за общински съветници в София. В С изключение на Каймакчиев (Синята коалиция) всички останали са издигнали от различни непарламентарно представени партии.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов