|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Вальо Топлото се оказа агент на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 08 Юни 2021 14:25

alt

 

Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, известен като Вальо топлото, който е и първият висш ръководен служител, осъден за корупция в България, се оказа агент на комунистическата Държавна сигурност.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверката за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на лица, заемали ръководни длъжности в общинските дружества в София.

По закона за досиетата Комисията е задължена да провери членовете на управителни и надзорни органи на общински дружества, на дружества с 50 и повече на сто общинско участие или на техни дъщерни дружества, в които притежават 50 или повече на сто от капитала към Столична община.

 Валентин Димитров е проверен в качеството му на член на Управителен съвет на „Топлофикация София“ ЕАД, гр. София от 24.06.1996 г. до   23.07.2002 г.; изпълнителен директор на  „Топлофикация София“ ЕАД, гр. София от 23.07.2002 г. до   20.04.2006 г.; член на Съвета на директорите на „Топлофикация София“ ЕАД, гр. София от 20.04.2006 г. до   05.07.2006 г.

Архивните документи разкриват, че той е вербуван като агент под псевдонима „ФИЛИП“ от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), отдел „Чуждестранни журналисти“ през 1983 г. Свален е от оперативен отчет през 1986 г.

Скандалът с Валентин Димитров избухна през 2006 г., когато се оказа, че той води разточителен начин на живот за сметка на общинското дружество.

Последва уволнението му, а в резултат на разследването той беше осъден на 3 години затвор по обвинение в безстопанственост и злоупотреба със служебно положение – присъда, окончателно потвърдена през 2015 г.

Впоследствие обвинението за присвояване на 4,5 млн. лв. обаче не издържа в съда и той беше оправдан по него.

Проверката на столичните общински дружества е обхванала общо 396 лица, от които 32 души са с установена принадлежност към тоталитарните служби (решение №2-1964 от 8 юни 2021 г.)

От тях Комисията е обявила данните за 23 лица, а другите 9 са починали и по закон данните за тях не са публични.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов