|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Медиен съветник на Софиянски, Костов, Ковачки и Кадиев е осветен като агент на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 05 Октомври 2011 12:42

Медийният консултант Михаил Михайлов е един от 37-те агенти на бившата Държавна сигурност, които бяха осветени днес като служители в администрацията на Народното събрание за периода 1990-2011 г.

Това стана ясно от доклада на комисията (решение №271 от 5 октомври 2011 г.), съдържащ резултатите от проверката за принадлежност на ДС на служителите от администрацията на парламента, заемали средните длъжности: главен секретар, директори, началници на отдели и сектори, както и щатни служители към постоянните комисии на Народното събрание. Проверката е обхванала общо 387 лица, а за 8 от тях все още не е предоставена необходимата информация на комисията по досиетата.

Михаил Михайлов (1955) е проверен в качеството му на съветник в Комисията по радио, телевизия и БТА в периода 1995-1997 г. Той е разкрит като агент „Пешко” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1980 г. Според  данните от досието му той е работил за отдел 01 – за борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност на противника по линия на художествената, творческата и научната интелигенция и по специално за неговото отделение 02 - художествено-творческа интелигенция. .

Михаил Михайлов е известен като медиен съветник в служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997), От ноември 1999 до юни 2000 г. ръководител на дирекция „Информация и връзки с обществеността" в Министерския съвет (1999-2000) при правителството на Иван Костов.

На парламентарните избори през 2009 г. беше пиар в кампанията на партия „ЛИДЕР” на Христо Ковачки, а неотдавна медиите съобщиха, че ще съветва за кметската кампания кандидата на БСП за столичен кмет Георги Кадиев. Преди това беше пиар и на певецът Миро при участието му на Евровизия”.

Михайлов е завършил ВИТИЗ. Преди промените е работил в Русенския драматичен театър (1981-1988), а след това в Държавен пътуващ театър., зам.-председател на Съюза на артистите в България. В периода 1990-1992 г. е мениджър на театър „Сфумато" и изпълнителен директор на международния театрален фестивал „Театър в куфар". Името му е свързано и с предаването „Вариант М" в БНТ, където е автор и водещ, както и с рубрика в икономическото предаване „Плюс Минус".

Занимава се с кампанията на в.”Демокрация”, в първите години на прехода, когато Стефан Софиянски е директор на фондация “Демокрация”.

Бил е секретар на Временния съвет за радиочестоти и телевизионни канали, експерт на Комисията по радио и телевизия към 36-ото Народно събрание. През юли 1997 г. е назначен за генерален директор на Нова телевизия. През 1998 г. е директор на национална кабелна телевизия „София кабел". Напуска поста след появата на прословутата касета ММ, извадена от лидера на „Подкрепа” Константин Тренчев” с обвинение за взимане на подкуп. Бил е и артконсултант на вече несъществуващия увеселителен парк “Софияленд”.


От обявените 37 агенти петима заемат в момента ръководни длъжности в администрацията на парламента. Това са:

Владимир Макариев – директор на дирекция "Информационни и комуникационни системи" от август 2008 г.;

Емил Крепиев – ръководител на служба "Издателска дейност" в отдел "Информационно обслужване" от септември 1998 г.; началник  на отдел "Издателска дейност на дирекция Информационно обслужване" от април 2000 г.; директор на дирекция "Издателска дейност" от септември 2000 г.; началник на отдел "Издателска дейност" в дирекция "Информационна и издателска дейност" от януари 2002 г. и началник издателска дейност –второстепенен разпоредител от септември 2009 г.;

Огнян Атанасов – директор на дирекция "Информация и анализ" към подкомисията за парламентарен контрол по Закона за специалните разузнавателни средства от април от 2011 г.;

Петър Петров – главен експертен сътрудник в Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика от октомври 2009 г.;

Цветко Стаменов – началник на сектор "Защита на класифицираната информация" от август 2003 г.; началник на отдел "Сигурност на информацията" в дирекция "Сигурност" от юни 2009 г. и началник на отдел "Сигурност на информацията" от септември 2009 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов