|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
От 15 агенти на ДС сред кандидатите за общинари в област Благоевград 3-ма влизат ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 02 Декември 2019 20:33

alt

 

Общо 15 са сътрудниците на тоталитарните комунистически, регистрирани от ОИК като кандидати за общински съветници в област Благоевград стана ясно днес, когато Комисията по досиетата обяви проверката за областта (решение №1767 от 2 декември 2019 г.).

Проверка на desebg.com в сайтовете на общините в Благоевградска област в съставите на новоизбраните общински съвети показва, че трима от 15-те сътрудници са избрани за общински съветници. Това са:

 • Ахмед Ахмедов Башев, кандидат за общински съветник в община Гърмен, издигнат от коалиция "Ние, гражданите".  Башев е бивш кмет на Гърмен от ДПС (1999-2011), депутат от партията на Доган. Той е вербуван за агент под псевдонима „МАНОЛ” от Окръжно управление на МВР-ДС Благоевград през 1988 г.;
 • Георги Петров Крънчев, кандидат за общински съветник в община Разлог, издигнат от ПП "ГЕРБ". Той е агент „НИКОЛОВ” на ДС-Разлог от 1975 г.;
 • Константин Иванов Гулев, кандидат за общински съветник в община Гоце Делчев, издигнат от местна коалиция "ДВИЖЕНИЕ ЗА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА БЪЛГАРСКАТА ПРОЛЕТ" (АБВ). Той е агент „РУМЕН” на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1980 г.
 • Проверката на комисията по досиетата е обхванала общо 833 кандидати за общински съветници в област Благоевград. Други 1035 кандидати за общинари не подлежат на проверка, защото са родени след юли 1973 г., и към 1991 г., когато е закрита Държавна сигурност не могли да бъдат вербувани, тъй като не са били пълнолетни.

  Най-много кандидати за общински съветници в област Благоевград с досиета има БСП – 5 души, ГЕРБ – 2, ДПС, СДС, БЗНС, НДСВ – по 1, а останалите са издигнати от местни коалиции.

  Преди местните избори през октомври 2019 г. Комисията по досиетата оповести само кандидатите за кметове на населени места в страната.

  Поради огромния брой кандидати за общински съветници Комисията ще обяви сътрудниците сред тях през следващите месеци. Глобалната проверка на кандидатите за общинските съветници на местните избори 2019 г. започва по азбучен ред на областите и област Благоевград е първата.

  Сайтът desebg.com ще представя на своите читатели информация за избраните на местния вот кандидати за общински съветници с досиета от обявените от Комисията кандидати.

   

   
  FacebookTwitter
  Google BookmarksLinkedin
  MySpaceRSS Feed

  Регистър

  Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

  Сайт Памет

  Сайт Памет

  Виртуален музей

  Виртуален музей на българския комунизъм
  https://www.desebg.com

  Коментарно

  Коментарно

  Библиотека

  Библиотека

  Речник

  Коментарно
  komdos
  Декомунизация
  Христо Христов