|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разкрит е агент на ДС на действащ ръководен пост в КТ „Подкрепа” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Неделя, 22 Септември 2019 15:50

alt
Комисията по досиетата разкри необявяван до момента агент на Държавна сигурност в КТ „Подкрепа”.

Това стана ясно след проверка на синдикалната организация от страна на независимия държавен орган, натоварен с установяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби.

Проверката е в резултат на извършени множество кадрови промени в КТ „Подкрепа” и е обхванала общо 270 лица, заемали или заемащи ръководни постове (решение №2-1693 от 16 септември 2019 г.).

От тях Комисията е установила само едно лице с принадлежност. Това е Цветан Василев Белецов (р. 1958 г.), член на ръководен орган на синдикат – федеративен секретар на Федерация „Лека промишленост”.

Според огласената информация той е вербуван като агент от Трето управление на ДС (Военното контраразузнаване, ВКР) под псевдонима „ДИНКОВ” през 1978 г. Свален е от действащия оперативен отчет през 1980 г.

През март 1990 г. при незаконното прочистване на досиетата на Държавна сигурност от репресивния апарат на БКП делото на „ДИНКОВ” е унищожено.

В предишни проверки на други институции Комисията по досиетата обяви двама от вицепрезидентите на КТ „Подкрепа” за агенти – Олег Чулев и Радослав Ненов, заемали тези постове в началото на прехода.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов