|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пет партии са без агенти на ДС в ръководствата си ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 22 Април 2019 20:27

alt

В ръководните и контролни органи на партии на пет политически партии не са установени сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Това стана ясно от информация, обявена на сайта на Комисията по досиетата.

Независимият държавен орган в момента извършва глобална проверка за принадлежност към Държавна сигурност или Разузнавателните служби на БНА.

За първи път от началото на проверката Комисията обявява и данни за политически субекти, в които не са установени сътрудници.

В СДС (лидер Румен Христов) са проверени общо 86 лица на следните постове председател, заместник-председател, членовете на ръководни и контролни органи.

Нито един от тях не е с агентурно минало. Комисията по досиетата обаче отбелязва, че информацията за лицата, одлежащи на проверка, са взети от решения за регистрацията на партията в Софийския градски съд.

В закона е посочено, че те трябва да се предоставят доброволно от председателите на политическите партии.

Проверена е и партия „Движение Да България” (лидер Христо Иванов). Там проверката е засегнала 39 лица на ръководни позиции. Нито едно от тях не е с досие.

Комисията е уточнила, че за други 27 лица (публикувала е приложение на сайта си), не са открити достатъчно данни, необходими за извършване на проверка за принадлежност към тоталитарните служби. За тези лица проверката продължава.

Проверени са и 45 души на ръководни длъжности и в партия „Демократи за силна България” (лидер Атанас Атанасов). Те също са без принадлежност към комунистическите служби

Следващата партия, която е проверена, е създадената през 2014 г. партия „Възраждане” (лидер Костадин Костадинов).

При нея проверката е обхванала общо 6 лица и те са без досиета. Нейният председател,чиято политическа кариера започва във ВМРО-БНД, стана известен със своите крайни русофилски позиции.

Последната проверена партия без агенти е „Глас народен” (лидер Светослав Витков). Проверката е засегнала 4 души на ръководни позиции в нея, на които не е установена принадлежност към репресивния апарат на БКП.

Проверката на политическите партии продължава.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов