|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агенти на ДС получават ръководни постове в Министерството на отбраната при Каракачанов ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 26 Октомври 2017 18:08

alt
Сътрудници на тоталитарните комунистически служби са назначени на ръководни постове в Министерството на отбраната, след като на поста министър на отбраната е назначен лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който самият е разкрит като агент на Държавна сигурност (виж досието му – ТУК).

Това показват проверки на Комисията на досиетата, оповестени днес. Една от тях е свързана с проверка на кадровите промени в политическите кабинети, настъпили след назначаването на служебния кабинет с премиер Огнян Герджиков (януари 2017 г.) от президента Румен Радев и след идването на власт на коалиционното управление между ГЕРБ и „Обединени патриоти” (май 2017 г.).

Засегнати са 5 лица от политическите кабинети на министрите на отбраната – Стефан Янев (служебен кабинет Герджиков) и Красимир Каракачанов (трети кабинет на Борисов).

От тях с принадлежност към Държавна сигурност са три лица (решение №2-1096 от 26 октомври 2017 г.). Двама от агентите са част от политическия кабинет на министър Каракачанов:

Илия Георгиев Налбантов – началник на политическия кабинет от 9 август 2017 г. Той е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1979 г. като агент под псевдонима „ИЛИЕВ”.

Свален е от оперативен отчет през 1987 г. Личното му и работно дела са унищожени с протокол през 1990 г. при чистката на досиетата от БКП/ДС.

По време агентурната си дейност той е член на БКП, младши офицер във Висшето Народно военното училище „Васил Левски” във Велико Търново (виж профила му в Регистъра на сътрудниците – ТУК).

За половин година Налбантов беше началник на политическия кабинет на министъра на отбраната Николай Ненчев, който го уволни през юни 2015 г.

Налбантов е началник на политическия кабинет и на министъра на отбраната Велизар Шаламанов в служебния кабинет Близнашки (август-ноември 2014 г.).

Бившият агент на ВКР е бивш програмен директор в неправителствената организация Асоциация „Джордж Маршал – България”, основана от Шаламанов .

Александър Георгиев Урумов – директор на дирекция "Връзки с обществеността" от 12 май 2017 г. Той е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) през 1988 г. под псевдонима „АБЕЛ” (на имено на един от най-известните съветски нелегали Рудол Абел, б.а.).

Досието му е унищожено през 1990 г. при тайното прочистване на архива на ДС от БКП и Държавна сигурност.

Урумов е работил в Министерството на отбраната като началник на направление "Информация и връзки с обществеността" в периода 1997-2001 г. по време на кабинета Костов (СДС).

През 2006 г. е назначен за началник на отдел в БНБ. Като пиар на банката е известен е със защитата на управителя на БНБ Иван Искров при скандала с фалита на КТБ.

Александър Урумов е член на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент у нас през 2009 г., както и член на ЦИК за произвеждане на избори за народни представители 2009 г.

Като агент на ДС е осветен и началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Стефан Янев при служебния кабинет Герджиков.

Това е  Румен Иванов Василев, който е заемал въпросния пост от 27 януари  2017 до 28 февруари 2017 г. Той е вербуван през 1984 г. от Трето управление на ДС като агент „ПЕТРОВ”.

Комисията по досиетата е извършила и проверка на кадровите назначения на ръководните постове от началник на отдел нагоре в Министерството на отбраната в резултат на правителствените промени от последните години (решение №2-1097 от 26 октомври 2017 г.).

Проверката е обхванала общо 70 лица. С принадлежност към тоталитарните са установени 6 души. Четирима от тях са назначени при министър Класимир Каракачанов. Това са:

  • Даниел Борисов Спасов, заместник-директор от 01.09.2017 г.;
  • Николай Весков Николов, началник на отдел от 29.08.2017 г.
  • Николай Вичев Караиванов, зам.-директор до 04.07.2017 г.
  • Николай Коцев Доцев, началник на отдел до 07.06.2017 г.

Останалите двама обявени сътрудници са назначени по време на кабинета Борисов 2 и министър на отбраната Николай Ненчев (Реформаторски блок):

  • Димитър Петков Димитров, началник на отдел от 01.10.2015 г.;
  • Иван Стоянов Иванов, началник на сектор от 10.11.2016 г.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов