|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът се доверил за външната политика и сигурността на кадър от ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Петък, 27 Май 2011 19:24

Държавният глава Георги Първанов е поверил длъжността секретар по външна политика и сигурност в президенството на човек от бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно от допълнителна проверка на комисията по досиета на ръководния състав на администрацията на президента, оповестена днес (решение №225 от 27 май 2011 г.).

От юли 2008 г. Първанов е назначил за секретар по външна политика и сигурност Горан Йонов (1947). Той е кадрови служител на Първо главно управление на ДС от 1972 г. Работил е и в Министерството на външната търговия като референт в отдел "Балкански страни".  През 1975 г. е изкарал 10-месечна школа в ГКБ. Работил е под прикритие във ВТО "Балкантурист". Водил се е представител на "Балкантурист" в Атина.

.  

През 1986 г. е издигнат за началник на отдел 02 (Гърция и Кипър) в ПГУ.  Дипломатическата кариера в МВнР също му служи за прикритие. През 1988 г. е назначен в МВнР като референт в отдел "Четвърти", по-късно е съветник в българското посолство в Лондон. Бил е още и експерт в управление "Международни организации", началник управление "Човешки ресурси"; пълномощен министър в посолството в Хага, Холандия. Участвал е в делегации за сесии на Общото събрание на ООН и други органи на Световната организация. Бил началник направление в МВнР (1995-1997).

В официалната му биография е посочено, че след  завръщането си от Холандия през 1997 г. работи в частния сектор последователно като консултант по програми и проекти на Европейския съюз, директор "Човешки ресурси" на "Дружба" АД – Пловдив, изпълнителен директор на "ИПОМА" АД, София.

С указ на президента Георги Първанов през 2004 г. е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Стокхолм, пост, който заема до 2007 г. След това е назначен за заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Станишев (БСП) до юли 2008 г. След това е назначен за секретар по външната политика и сигурността при президента.

Горан Йонов е 13-ият служител,  заемащ ръководен пост в администрацията на президента Георги Първанов, който е свързан с Държавна сигурност от общо 22 обявени сътрудници на ДС от промените насам. Агентите в президенството бяха огласени от комисията по досиетата в две решения през юли 2007 г. - решение №8 от 19 юли 2007 г. и решение №9 от 25 юли 2007 г.

Самият президент Георги Първанов също беше обявен през юли 2007 г. за секретен сътрудник „Гоце” на ПГУ от 1989 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов