|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност увеличи присъствието си в БАН ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 19 Май 2011 08:27

Агентите на бившата Държавна сигурност в Българската академия на науките (БАН) се увеличиха с един, след като комисията по досиетата обяви допълнителна проверка на академията (решение №222 от 18 май 2011 г.).

С него е установена принадлежността на  Румяна Станчева (1951), научен секретар на Института по балканистика при БАН.

Тя е била привлечена към сътрудничество като доверено лице и секретен сътрудник под псевдонима „Ростислава” към Първо главно управление на ДС от 1989 г.

Материалите за нея са открити при подреждане и систематизиране на документите на ДС, уточняват от комисията „Костадинов”.

През февруари 2010 г. комисията по досиетата огласи 44 агенти на ДС в БАН (решение №110 от 9 февруари 2010 г.). Както и Румяна Станчева сега всички обявени сътрудници на ДС тогава заемат действащи ръководни постове в академията. .

Сред огласените през 2010 г. бяха Константин Косев – зам.-председател на БАН, Иван Хавезов – член на управителния съвет, Георги Марков – директор на Института по история, както и директорът на Института по социология Васил Проданов. В последните година Проданов, който е бил агент на Шесто управление на бившата ДС, неотменно присъства на всички форуми, инициирани или под патронажа на президента Георги Първанов.

Проверката тогава е обхванала 348 лица, които заемат ръководни постове в академията - председател, заместник-председатели, главен научен секретар, членове на управителни съвети, директори, зам.-директори и научни секретари. БАН стана първата институция, в която присъствието на ДС на ръководни места надхвърли 10 процента.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов