|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Министерството на финансите са работили агенти на ДС до 2010 г. ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 18 Май 2011 21:45

Общо  7 агенти на бившата Държавна сигурност и на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА бяха разкрити от комисията по досиетата в Министерството на финансите (решение №221 от 18 май 2011 г.).

Всичките те са бивши служители на ведомството, като трима от тях са заемали ръководни съответно до 2006 г., 2009 г. и 2010 г.

Най-високата заема длъжност от агент на ДС е тази на главен секретар от Димитър Райчев (1948) в периода 1995-1997 г.

 

Той е бил доверителна връзка на военното контраразузнаване от 1966 г., а през 1973 г. е станал щатен служител на Първо главно управление на ДС. Заемал е поста в министерството по времето на правителството на Жан Виденов (БСП). . Проверени са общо 276 души, които са били или в момента заемат следните ръководни длъжности:
главни секретари, генерални директори, зам.-генерални директори, главни директори, зам.-главни директори, директори, зам.-директорите, началници на отдели и началници на сектори. От комисията по досиетата уточниха, че за още 36 души в министерството предстои проверка.

 

Финансите са третото министерство, чийто ръководен състав комисията по досиетата проверява за принадлежност към структурите на репресивния апарат на БКП до 1989 г. Преди това бяха оповестени проверките на МВнР и на Министерството на физическото възпитание и спорта.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов