|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Община Сатовча първа по агенти ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 12 Май 2011 22:12

Община Сатовча се оказа с най-много агенти на бившата Държавна сигурност от всички досегашни проверки на мести администрации в Югозападна България, които преминали през проучване за принадлежност към ДС.

Общо 21 лица на ръководни длъжности в общината са били агенти на Държавна сигурност от промените насам. Това стана ясно от огласената проверка на комисията по досиетата (решение №217 от 12 май 2011 г.)

Проверката е обхванала общо 190 лица, които са били или заемат в момента следните длъжности: кмет, зам.-кмет, секретар на община и общински съветник.

От 21-та агенти 14 са били общински съветници, 6-ма кметове и 1 – секретар на община. От всички само един в момента заема пост. Това е Румен Арнаудов (1957) – кмет на кметството в с. Плетена в община Сатовча от 2007 г. Той е бивш зам.-шеф на СДС в Сатовча, а на местните избори през 2007 г. се явява от името на ГЕРБ и печели кметския пост в Плетена. През октомври 2009 г. е изключен от партията заедно с още двама активисти по обвинения, че са работили с ДПС.

. Според изнесените от комисията по досиетата данни Румен Арнаудов е работил като агент за Окръжно управление на МВР-ДС в Благоевград от 1988 г. под псевдонима Ленко. Личното му агентурно дело е унищожено с протокол през юли 1990 г.

 

Досега комисията по досиетата обяви проверки за принадлежност в общините Гърмен, Кресна, Разлог и Струмяни.

Глобалната проверка на останалите общини в страната продължават, съобщиха от комисията.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов