|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кметът на Гърмен и още 11 души от две общини са агенти на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 05 Април 2011 18:34

Общо 12 агенти на бившата Държавна сигурност са работили на ниво местно управление в общините Гърмен (решение № 206 от 5 април 2011 г.) и Кресна (решение №207 от 5 април 2011 г.).

Комисията по досиетата обяви резултатите от проверките в двете общини, с които стартира мащабното осветяване на принадлежащите към ДС лица в местната власт.

Глобалната проверка засяга хората, които през последните 21 години  са заемали или заемат постовете на кметове, заместник-кметове, секретари на общини и общински съветници.

В община Гърмен са проверени 197 лица, от които е установена принадлежност към ДС на 10 души.

Двамата от тях заемат действащи постове – единият е общински съветник, а другият е кметът на общината Ахмед Башев (1964).

Той е работил за Областно управление на МВР в Благоевград-ДС от 1988 г. като агент под псевдонима Манол. Башев заема кметския пост за първи път през 1999 г.

.

 

Името му е огласено от комисията като сътрудник на ДС по време на проверката на кандидатите за местни избори през 2007 г. Две години по-късно той беше арестуван за кратко при акция на ДАНС по сигнали за злоупотреби и радикализиране на исляма в района.

В община Кресна са проверени са 125 лица  на ниво кметове, заместник-кметове, секретари на общини и общински съветници. От тях само двама са свързани с ДС.

Сайтът Държавна сигурност.com  научи, че местните управи не съдействат достатъчно активно на комисията по досиетата с предоставяне на необходимите данни за лицата, заемали тези постове след 10 ноември 1989 г. Това е принудило членовете на независимия държавен орган да предприемат посещения на местата в провинцията, където са възникнали подобни проблеми.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов