|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Един от собствениците на ПИБ, банкер в топ 10 на най-влиятелните хора в България, е агент на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 21 Февруари 2014 18:23

 alt

Ивайло Мутафчиев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ), който заедно с другия си съдружник в кредитната институция Цеко Минев заемат 8-мо място в последната класацията на българското издание на списание „Форбс” за най-влиятелните хора в България, е сътрудничил на бившата Държавна сигурност.

Името му беше огласено вчера от комисията по досиетата при проверката на „Агробизнесбанк”, а днес за връзката му с ПИБ като съсобственик, съобщи „Медиапул”.

Според изнесената информация Ивайло Мутафчиев (1962) е вербуван от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през декември 1980 г. като агент под псевдонима „КАМЕН”. По това време той е навършил пълнолетие и срещу графата „професия” в картона му е записано студент.

Работил е за отдел 02 „Борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност сред младежта и спорта, българските и чуждестранни студенти” на Шесто управление.

През 1984 г. е предаден на Първо главно управление на ДС.

altПрез февруари 1990 г., малко преди БКП да се преименува в БСП, досието му е унищожено по време на тайна операция, разпоредена от тогавашния министър на вътрешни работи в правителството на Луканов ген. Атанас Семерджиев.

Роденият в София Мутафчиев завършва „международни икономически отношения” във ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС) и още по времето на комунизма специализира на Запад.

Работил е като главен дилър в БНБ и е бил един от началниците на дилинг-офиса на банка „Биохим”, в който работи и бъдещият му съдружник Цеко Минев.

Ивайло Мутафчиев влиза в бизнеса през 1990 г., когато с Цеко Минев основават Първа финансова брокерска къща. Тя е регистрирана по Указ 56 за стопанската дейност през 1991 г. по Указ с 50 000 долара уставен капитал и седалището й е на адреса на Първа частна банка бул. „Стамболийски” 2а, чиито шефове Венцислав Йосифов и Валентин Моллов също са агенти на ДС. Първоначално капиталът се представлява от Ивайло Мутафчиев.

Той става съдружник или съучредител на редица други финансово-брокерски къщи (ФБК). В „Ралица” – Пловдив е съдружник с пловдивските брокери Христо Александров и Христо Данов. Името му се среща из документите на ФБК "Пловдив", ФБК "Ентроп"-София, ФБК "Габрок"- Перник.

Мутафчиев е сред учредителите на „Агробизнесбанк” и за известно време неин изпълнителен директор. Напуска я и заедно със съдружника си Цеко Минев  през 1993 г. учредяват Първа инвестиционна банка и влизат в съвета на директорите й.

ПИБ е една от петте най-големи банки в България и според собственото си представяне е най-динамично развиващата се банка у нас. В началото на тази година Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев увеличиха дяловото си участие в нея до 85%.

Според журналиста Григор Лилов най-неизвестният факт около Ивайло Мутафчиев като собственик на банката ПИБ, на „Юлен“ и на „Витоша спорт“ е роднинството му с Тодор Живков, на когото се пада племенник. Отделно от това в книгата си „Най-богатите българи”, том 1, Лилов пише:

„Към есента на 2003 година Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев владеят по 12.33% от капитала на ПИБ, а чрез инвестиционния фонд „ЕПИК“, базиран във Виена, в който те имат участие като съдружници, косвено имат контрол върху още 39% от капитала на банката. „Първа финансово-брокерска къща“, която е тяхна собственост, държи още 13.89% на сто от капитала.

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са единствените български предприемачи и банкери с финансови институции в няколко държави. ПИБ има клонове в Кипър и Албания, а през лятото на 2003 г. двамата закупиха като физически лица делът на „Мултгируп“ в „Балканска банка“ – Скопие. Двамата заедно притежават 68 на сто от капитала й. Сред останалите акционери са „Росексимбанк“ и „Овъргаз“.

Освен в австрийското дружество „ЕПИК“ Мутафчиев и Минев имат участие в още едно западно дружество – „Сервфинанс САРЛ“ в Париж, „Надра“ – Украйна и др.”

В грама на американския посланик (2005-2008) в България Джон Байърли, изтекла чрез „Уикилийкс”,  ПИБ е описана като банка с непрозрачни офшорни собственици, стъпила „с единия крак в легалния бизнес”, а с другия „в най-тъмните сфери на престъпния свят”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов