|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Една трета от ръководните постове във външно министерство са били окупирани от агенти на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 16 Март 2011 17:10

Близо 33 процента или една трета от ръководните постове в Министерството на външните работи по време на прехода са били окупирани от агенти на комунистическите тайни служби.

Това показва проверката на комисията по досиетата (решение №199 от 16 март 2011 г.) на средното ниво на ръководните постове в МВнР.

Проверката е обхванала общо 593 души, които от 10 ноември 1989 г. досега са заемали следните постове във външно министерство:

главните секретари, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник директорите, началниците на отдели и началниците на сектори в централната администрация на изпълнителната власт.

От тях общо 194 служители, заемали ръководни постове на тези нива в МВнР, са били сътрудници на ДС или на Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) към БНА.

.

От тези 194 агенти 158 са обявени с предишни решения на комисията по досиетата. Повечето от тях са осветени при проверката на посланиците, генералните консули и зам.-ръководители на дипломатически мисии на България. Други са обявени при проверките на администрацията на президента, МВР, ДАНС, МО и др.

Новите имена в списъка са на 36 служители, заемали ръководни постове на средно ниво в МВнР от 10 ноември насам, чиято принадлежност към ДС досега не е била осветявана.

Според изнесените от комисията данни, действащи към момента от тези 36 лица би трябвало да са общо 15 служители, агенти на ДС, заемащи ръководни постове в МВнР.

Постовете, които заемат са:
Началник отдел: 7 души.
Директор: 7 души.
Началник сектор: 1 човек.

За 6 от тях обаче в същото време е посочено, че са обявени с решението на посланиците през декември 2010 г. Това означава, че в момента във външно министерство действащите служители от ръководната администрация със съпричастност към ДС са около 9 души.

Точно потвърждение на тези данни трябва да дойде от МВнР. Очаква се външният министър Николай Младенов утре да даде брифинг.

Днешното решение на комисията показва и какви ръководни постове в МВнР са заемали в различни периоди повечето от вече обявените посланици-агенти.

Те бяха осветени през декември 2010 г., но отзоваването им, поискано от правителството, е блокирано от президента Георги Първанов. (Цялата хронология на скандала вижте тук и в рубриката "Сагата с посланиците" в сайта).

 

ОЧАКВАЙТЕ: КОЙ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ПРИ КОЕ ПРАВИТЕЛСТВО Е НАЗНАЧИЛ НАЙ-МНОГО АГЕНТИ НА РЪКОВОДНИ КАДРИ В МВнР.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов