|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Само Юрий Асланов е агент сред социолозите, консулът ни в Милано и директорът на дирекция "Миграция" в МВР също са осветени ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 09 Март 2011 13:54

Единствено социологът Юрий Асланов е сътрудник на бившата Държавна сигурност сред собствениците и ръководителите на социологически агенции в България. Това установи комисията по досиетата при извършване на проверка на 48 лица, заемащи тези длъжности в 26 социологически агенции (решение №196 от 9 март 2011 г.).

Юрий Асланов (1951), собственик и управител на „Афис” ООД, е секретен сътрудник „ВИКТОР” на Разузнавателното управление на генералния щаб на БНА от 1985 г. Той беше обявен от комисията при проверката на печатните издания през декември 2009 г.

 

При допълнителна проверка на дипломатите (решение №198 от 9 март 2011 г.) комисията по досиетата обяви принадлежността към ДС на генералния консул в Милано от юни 2010 г. Гарбис Агопян (1956). Той е разкрит като секретен сътрудник „НЕРО” на Научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на ДС от 1985 г.

.

 

С него общият брой на действащите дипломати става 45 (пълния списък вижте тук), а на всички от 10 ноември 1989 г. насам – 197.

 

Отново при допълнителна проверка комисията по досиетата оповести и един сътрудник на ДС, на ръководен пост в МВР (решение №195 от 9 март 2011 г.). Това е Драгомир Петров (1956), назначен за началник сектор през септември 2006 г. Той е работил като щатен служител на Софийско градско управление на МВР по линия на ДС от 1984 г.

През февруари 2010 г. Драгомир Петров  е назначен за временен директор на дирекция „Миграция” в МВР. Тогава Петров е главен инспектор. В съобщението на МВР за назначението се казва, че той работи в системата на МВР от 1984 г. без да се отбелязва сътрудничеството му с ДС. Посочено е, че е участвал в мироопазващи мисии на ООН в Камбоджа и Босна и Херцеговина. На поста директор идва от длъжността началник – сектор "Миграция" в СДВР.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов