|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Само Юрий Асланов е агент сред социолозите, консулът ни в Милано и директорът на дирекция "Миграция" в МВР също са осветени ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 09 Март 2011 13:54

Единствено социологът Юрий Асланов е сътрудник на бившата Държавна сигурност сред собствениците и ръководителите на социологически агенции в България. Това установи комисията по досиетата при извършване на проверка на 48 лица, заемащи тези длъжности в 26 социологически агенции (решение №196 от 9 март 2011 г.).

Юрий Асланов (1951), собственик и управител на „Афис” ООД, е секретен сътрудник „ВИКТОР” на Разузнавателното управление на генералния щаб на БНА от 1985 г. Той беше обявен от комисията при проверката на печатните издания през декември 2009 г.

 

При допълнителна проверка на дипломатите (решение №198 от 9 март 2011 г.) комисията по досиетата обяви принадлежността към ДС на генералния консул в Милано от юни 2010 г. Гарбис Агопян (1956). Той е разкрит като секретен сътрудник „НЕРО” на Научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на ДС от 1985 г.

.

 

С него общият брой на действащите дипломати става 45 (пълния списък вижте тук), а на всички от 10 ноември 1989 г. насам – 197.

 

Отново при допълнителна проверка комисията по досиетата оповести и един сътрудник на ДС, на ръководен пост в МВР (решение №195 от 9 март 2011 г.). Това е Драгомир Петров (1956), назначен за началник сектор през септември 2006 г. Той е работил като щатен служител на Софийско градско управление на МВР по линия на ДС от 1984 г.

През февруари 2010 г. Драгомир Петров  е назначен за временен директор на дирекция „Миграция” в МВР. Тогава Петров е главен инспектор. В съобщението на МВР за назначението се казва, че той работи в системата на МВР от 1984 г. без да се отбелязва сътрудничеството му с ДС. Посочено е, че е участвал в мироопазващи мисии на ООН в Камбоджа и Босна и Херцеговина. На поста директор идва от длъжността началник – сектор "Миграция" в СДВР.

 

Коментари 

 
+1 #10 светлин 2011-03-28 08:08
Г-н Христов,бихте ли бил любезен да отговорите,какв и са мотивите Ви за използване на глагола "изнесени". За архивите става въпрос.Добре,изнесени откъде?-от българските държавни институции. И след като са изнесени ,къде са занесени. Едва ли с акта на изнасянето е свършила цялата акция на окупаторите. Или да допуснем,че са "изнесени" от България. А след като са напуснали нашата територия,в каква посока са заминали?. И кой ги е донесъл в Москва? Нали казвате,че са там. Аз подозирам,че цялата КРАЖБА включва изнасяне,товаре не,транспортира не и доставяне в Съветския Съюз.Ама за какви изнасяния говорите. Ползвате новоезика на комунистическат а пропаганда. Навремето,когат о Съветите свалиха южнокорейския пътнически самолет,те съобщиха,че полета на самолета -нарушител на въздушното простанство на Съветския Съюз беше "прекратен".Харесва ли Ви този цинизъм. Борбата с комунистическат а демагогия се води сериозно и точно. Нали поне Вие не считате,че окупацията на България през септември 1944г.е "освобождение".нали не се казва,че когато се прави обир на банка,парите са били "изнесени".
 
 
+1 #9 Христо Христов 2011-03-27 22:07
Цитирам Историк:
Господин Христов, а има ли някъде информация къде се съхраняват микрофилмите, ако не са откраднати от наследниците на Сталин, както се е случило по време на "освобождението" на България през периода 1944-1989 год.с изнесените архиви във влакова композиция???


Отговор на тези въпроси българското общество трябваше да получи доста отдавна, но истината е, че едва след една гражданска инициатива през 2007 г. политиците се сетиха да защитят българската държавност като се потърсят българските архиви, изнесени от СССР. Сред тези политици е и настоящият президент (и историк) Георги Първанов. Той имаше куп срещи с Путин, но и до ден днешен въпросът с българските архиви, изнесени от Съветската армия, остава без отговор. Затова сайтът е акцентирал върху гражданската инициатива на фондация "Свободна и демократична България". Със сигурност по този въпрос ще има развитие. Ето ви линк, ако не сте го прочели - desebg.com/.../...

За мен лично е много интересно дали Москва ще върне заграбените архиви преди управляващите да са казали окончателно "да" на проекта "Белене" и задвижването на "Южен поток" или вече 4-годишното забавяне на обещанието на Путин означава, че архивите се ползват като коз от руската страна.
 
 
+1 #8 Историк 2011-03-27 17:04
Господин Христов, а има ли някъде информация къде се съхраняват микрофилмите, ако не са откраднати от наследниците на Сталин, както се е случило по време на "освобождението" на България през периода 1944-1989 год.с изнесените архиви във влакова композиция???
 
 
0 #7 Pesho 2011-03-27 16:47
Разкритите агенти също предлагат да не поставяме всичко под общ знаменател. Ако ги слушаха, цялата ви дейност щеше да е излишна. Пишете за "млад образован и интелигентен човек с критичен поглед и отношение към комунистическот о минало". Тогава какво прави Ковачев в ГЕРБ, където са всички шестаци? В ГЕРБ нищо не става без знанието на Борисов и Цветанов.
 
 
0 #6 Христо Христов 2011-03-09 22:56
Цитирам шестака:
Уважаеми г-н Христов, имам въпрос: Проверяват ли се лицата, за които са "открити" само картончета и какво означава това? Как се доказва автентичността на тези "картончета" и те нямат ли двойно значение - по какво си личи, че си СЪТРУДНИК или си бил РАЗРАБОТВАН? Благодаря предварително за отговора!


Първо благодаря за въпроса. Основната разлика между разработвано от ДС лице и лице, което е сътрудник на ДС е картотеката - мястото, където е открито картончето (специално за т. нар. картотекирани лица, за които е останал само картон). Съгласно оперативния отчет на ДС в отделна картотека се водят агентите, а в друга - обектите, тоест жертвите.

Предполагам, че за картотекираните сътрудници на ДС (тези само с картон) комисията по досиетата намира потвърждение в регистрите, в които е била регистрирана агентурата.

През 1997 г. Конституционния т съд, в чийто състав впоследствие се оказаха трима агенти на ДС, прие, че картончето не е достатъчно за обявяване на един сътрудник и следва да се търсят допълнителни доказателства в тази насока в архивите на ДС. По тази причина не бяха обявени, ако не ме лъже паметта около 70 агенти.

През 2006 г. по време на тройната коалиция законодателят прие, че наличието на картонче е достатъчно доказателство, за да бъде обявено дадено лице в принадлежност към ДС или Разузнавателнот о управление на Генералния щаб на БНА.

Комисията по досиетата няма правомощия да преценява кое доказателство е достатъчно и кое не, след като това е направено от Народното събрание. Тя изпълнява закона и следователно обявява и т. нар. картотекирани сътрудници, които не са били обявени от предишните две комисии - тази на Бонев и на Андреев.

Системата на оперативен отчет на ДС е устроена така, че почти винаги могат да бъдат открити допълнителни материали. Пътищата за това са следните:
1. Кадровото дело на оперативния работник (или работници), чието име е записано в картона.
2. Литерното дело на съответната институция (структура), към която е принадлежал агента - примерно институт, министерство, медия, творчески съюз и т.н.
3. В служебния архив на съответната структура на ДС, която е водила разработката - отделение, управление и т.н. Стига да не се отнася за периода след 1985 г., тъй като повечето оперативни материали от периода 1985-1990 г. са били унищожени (или копирани, изнесени и заличени) по места в самите поделения на ДС без изобщо да влизат в архив съгласно заповедта на вътрешния министър ген. Атанас Семерджиев от януари 1990 г., с която е осъществена чистка на част от архива на ДС.

Документи на картотекирани сътрудници могат да бъдат открити и в досиета на обектите на ДС (жертвите). Такъв е примерът с агент "Димитър" - Кеворк Кеворкян.

Надявам се да съм бил полезен.
 
 
0 #5 Христо Христов 2011-03-09 22:26
Сигурен съм, че ако се задълбочите, Pesho, ще видите, че някои неща се различават от общите шаблони и поставянето на всичко и всички под общ знаменател.

За мен е много важно, че подкрепата за този сайт дойде от личност като Андрей Ковачев - млад образован и интелигентен човек с критичен поглед и отношение към комунистическот о минало. А също така и от необходимостта, то да бъде преосмислено от нашето общество в един разумен дебат. Като български депутат в Европейския парламент г-н Ковачев осъществи мечтата на няколко десетки забравени герои на българската съпротива срещу комунистическия режим. А именно да докоснат обетованата земя на Обединена Европа и тя да чуе гласа на техните изповеди и страдания.

Само за това си заслужава той да бъде уважаван. Лично присъствах на това знаменателно за българската нация събитие в Европейския парламент и за мен то ще остави незабравима следа в паметта ми.

За онези, които не са разбрали за какво става въпрос ето линк - desebg.com/.../...
 
 
0 #4 шестака 2011-03-09 22:21
Уважаеми г-н Христов, имам въпрос: Проверяват ли се лицата, за които са "открити" само картончета и какво означава това? Как се доказва автентичността на тези "картончета" и те нямат ли двойно значение - по какво си личи, че си СЪТРУДНИК или си бил РАЗРАБОТВАН? Благодаря предварително за отговора!
 
 
0 #3 Pesho 2011-03-09 16:46
Много смешно е, че сайтът се подкрепя от Андрей Ковачев от партията на ченгетата, охранителите, бившите десета, военните и т.н. Даже името й е показателно: ГЕРБ. Т.е. щит и меч.
 
 
+1 #2 Христо Христов 2011-03-09 14:23
Благодаря ви за допълнението, сега прибавям тази важна информация.
 
 
+2 #1 Ivan Mladenov 2011-03-09 14:06
Драгомир Петров в момента е и.д. Директор на Дирекция миграция в МВР. Представяте ли си сега какво ще е отношението на чуждите посолства, евро комисията и др. институции като разберат за Петров.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов