|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Икономическият съветник на Виденов излезе с агентурно досие ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Юни 2013 16:32

alt
Проф. Иван Ангелов, икономически съветник на бившия премиер Жан Виденов (БСП) се оказа секретен сътрудник под псевдонима „АНТОН”, работил за Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) близо 20 години.

Неговото агентурно минало беше разкрито от комисията по досиетата днес с обявяване на проверката за принадлежност към комунистическите тайни служби на ръководните и надзорни органи на „Юробанк  България” (решение№2-197 от 19 юни 2013 г.).

Ангелов е засечен в качеството му на член на Надзорния съвет на „Балканбанк” от 1995 г. Тази кредитна институция също е обект на проверката, тъй като „Юробанк България” е правоприемник на "ДЗИ Банк" АД (предишни наименования "Тракиябанк" АД (предишно наименование "Обединена частна търговска банка-Тракия" АД) и "Росексимбанк" АД, придобила "Балканбанк" АД и БСИ "Минералбанк" АД.

Проф. Ангелов (1934) е вербуван от ПГУ през 1968 г. под псевдонима „АНТОН”  и е сътрудничил на отдел 03 „Западни страни” на разузнаването до 1987 г. Досието му е запазено. Правителството на лидера на БСП Жан Виденов е известен с най-силното присъствие на сътрудници на комунистическите служби в него, а с днешното решение на комисията по досиетата става ясно, че и икономическият съветник на премиера социалист е свързан с ДС.

Иван Ангелов е завършил икономика ВИИ "К. Маркс" в София. Сътрудник е в Икономическия институт на БАН (1960); директор е на отдел "ЮНИДО" – Виена (1970-1981). Става професор през 1987 г. и член-кореспондент на БАН през 1995 г.

Председател е на  Надзорния съвет на „Балканбанк” (1995), известна като банката на „Мултигруп”. Завежда секция „Макроикономическа политика” в Икономическия институт към БАН (1996) и е професор в Икономическия институт на БАН.

С проверката на „Юробанк България” е установено, че членът на Управителния съвет и изпълнителен директор на Пощенска банка през 1996 г. Пламен Стоянов е бил щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1985 г.

Румен Касабов, изпълнителен директор на „БСИ Минералбанк“ АД към 1992 г., също е свързан с военното разузнаване по време на комунизма, но в качеството си на сътрудник под псевдонима „ПАВЕЛ” от 1971 г.

Проверката на „Юробанк България” изкара познати имена с агентурно минало, обявени с предишни решения на комисията, но засечени тук с присъствиe в банковия сектор. Сред тях са:

 • Асен Друмев – изпълнителен директор на Банка ДСК през 90-те години, а след това шеф на фонд „Земеделие”, назначен с протекциите на ДПС, член на Съвета на директорите на "Юробанк България" АД (1994);
 • Божидар Данев – шеф на Българската стопанска камара, член на Съвета на директорите на "БСИ Минералбанк" АД (1992);
 • Димитър Митков – зам.-министър на отбраната в кабинета Виденов (БСП), член на Надзорния съвет на „БСИ Минералбанк“ АД (1995);
 • Максим Бехар – собственик на една от най-големите пи ар фирми в България, член на Надзорния съвет на „ДЗИ Банк“АД от 2004 г. (предишни наименования „Тракиябанк“АД и „Росексимбанк“ АД).
 • Тодор Батков – собственик на в. „Стандарт” и футболен клуб "Левски", член на Надзорния съвет от 1998 г. на „ДЗИ Банк“АД (предишни наименования „Тракиябанк“ АД и „Росексимбанк“ АД).
 • Христо Друмев – бивш дългогодишен директор на НДК, член на Управителния съвет на Пощенска банка от 1991 г., на Надзорния й съвет (1992 г. и 1996 г.), заместник-председател на Съвета на директорите на „Юробанк България“ АД  (1997);
 • Гаро Пиринян –  началник на данъчна служба в ТДУ в Пловдив (1994-1998), член на Управителния съвет на "Тракиябанк" (предишно наименование "Обединена частна търговска банка – Тракия" АД),1995 г..


Проверката на управителните, контролните и надзорните органи на банките започна през март 2013 г. До момента комисията е обявила резултатите в следните кредитни институции:

 • Тексимбанк”;
 • Банка ДСК”;
 • "Интернешънъл Асет Банк" (бивша Първа източна международна банка);
 • „УниКредит Булбанк”;
 • Корпоративна търговска банка;
 • „Алианц Банк България”.

Информации за тях може да намерите в секцията COMDOS, рубрика „Решения” на сайта.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов