|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ръководството на „Алианц Банк България” не е свързано с ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Юни 2013 08:14

alt
Представителите на ръководните органи на „Алианц Банк България” не са свързани с комунистическите тоталитарни служби. Това показа проверката за принадлежност към бившата Държавна и разузнавателните служби на БНА, извършена от комисията по досиетата в кредитната институция (решение №2-192 от 11 юни 2013 г.).

Тя е обхванала общо 36 членове на управителните, контролните и надзорните органи на банката. Тя функционира под това име от 2008 г., а в миналото е наследник на търговска банка „България Инвест” АД, която от своя страна през 1997 г. става правоприемник на фалиралата Ямболска търговска банка.

Именно единственият сътрудник на ДС е установен по време на същестуването на Ямболската банка. Става въпрос за Стояна Кръстева (1949) – член на Съвета на директорите на Ямболската банка" АД до юни 1997 г. Според архивите тя е вербувана през 1983 г. от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) като съдържател на явочна квартира „ТЕМЕНУГА”. През март 1990 г. делото на явочната квартира е унищожено.

От март 2013 г. комисията по досиетата започна огласяването на принадлежност на членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на банките в България. Те подлежат на задължителна проверка по закона за досиетата. „Алианц Банк България” е шестият проверен трезор.

До момента комисията е обявила проверките в следните кредитни институции:

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов