|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Излязоха агентите в Корпоративна търговска банка ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 11 Юни 2013 13:12

alt
Трима бивши членове на управителните органи на Корпоративна търговска банка са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Комисията по досиетата обяви днес проверката за принадлежност, извършена в трезора (решение №2-193 от 11 юни 2013 г.). Тя е обхванала общо 24 лица, заемали или заемащи ръководни постове от създаването на банката през 1994 г. досега.

Най-известното име сред тримата установени сътрудници е това на Людмил Гачев (1955) – член на Съвета на директорите на Корпоративна търговска банка в периода 1994-1995 г. Той е разкрит като агент „МИХАИЛ” на Четвърто (икономическо) управление на ДС, вербуван през 1987 г. Комисията уточнява, че в архивите се съдържат данни, че Гачев е продължил сътрудничеството и след 10 ноември 1989 г.

Той е завършил Висшия Икономически институт „Карл Макс”, специалност „Международни икономически отношения”. В периода 1980-1995 г. работи в Българската външнотърговска банка (БВТБ). Там е експерт в отдел „Проучвания” и „Международно кредитиране”, впоследствие и техен зам.-ръководител. Ръководител на отдел „Кореспондентски отношения” и член на Кредитния съвет (1993-1995).  В същия период е член и на Надзорния съвет на БТК и Корпоративна банка. След това в годините 1995-2002 г. е управител на „Hypovereinsbank Bulgaria GmbH”, създадено от БВТБ задгранично банкова дружество в Мюнхен.

Председател е на Управителния съвет и изпълнителен директор на дъщерната банка на „Уникредит” и „Банк Аустрия Кредитанщалт” в България HVB Bank Biochim (Ейч Ви Би Банк Биохим,) в периода 2002-2005 г.

През 2005-2007 г. е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Хеброс Банк АД, председател на Кредитния съвет и Прокурист на HVB Bank Biochim, както и член на Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки в България и член на Съвета на директорите на Банк Сервиз АД – България.

От 2007 г. е независим експерт в областта на финансите и риск мениджмънт и съветник на Управителния съвет на Hypoinvestment Bank, Австрия.

Вторият разкрит сътрудник е Александър Пръвчев (1956) – член на Съвета на директорите на Корпоративна банка в периода 1995-2000 г. Той е щатен сътрудник на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1984 г., а след това и в Четвърто (икономическо) управление на ДС от 1988 г.

Третият разкрит сътрудник на ДС е Кирил Калинов (1950) – член на Съвета на директорите на Корпоративна търговска банка в периода 1994-2000 г. Той е вербуван през 1984 г. за Второ главно управление на ДС по линия на икономиката, но след това е прехвърлен в Първо главно управление като секретен сътрудник под псевдонима „ФИЛИПОВ”.

Калинов е член на Съвета на директорите на Българска външнотърговска банка в периода 1992-1994 г. Името му беше огласено при проверка на „УниКредит Булбанк” миналата седмица. Името му излиза и като председател на Консултативния съвет на Доброволен пенсионен фонд “Съгласие”. За него също има данни, че сътрудничеството му към ДС е продължило и след 10 ноември 1989 г.

От март 2013 г. комисията по досиетата започна огласяването на принадлежност на членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на банките в България. Те подлежат на задължителна проверка по закона за досиетата.

До момента комисията е обявила проверките в следните кредитни институции:
„Тексимбанк”;
„Банка ДСК”;
"Интернешънъл Асет Банк" (бивша Първа източна международна банка;
„УниКредит Булбанк”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов