|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Директорът на „Алианц България” и бившият шеф на „Булбанк” и се оказаха агенти ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 06 Юни 2013 12:11

alt
Димитър Желев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на застрахователната компания „Алианц България Холдинг” и Чавдар Кънчев бивш директор на „Булбанк” се оказаха сътрудници на комунистическите тайни служби.

Тяхната принадлежност е установена при проверката на ръководните органи на „УниКредит Булбанк” АД, която комисията по досиетата обяви (решение №2-188 от 5 юни 2013 г.). Проверката на "УниКредит Булбанк" АД  от комисията е обхванала общо 196 лица, които са били или в момента заемат следните ръководни постове: членове на управителните, контролни и надзорни органи на банката. Установена е принадлежност на 12 души в ръководните й органи.

 
Димитър Желев – сътрудник Разузнавателното управление на Генералния щаб

От всички тях единствен агент, който заема ръководен пост в момента е Димитър Желев, член на Надзорния съвет на „УниКредит Булбанк” АД от април 2007 г. Той е разкрит като сътрудник „ПАШОВ” на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1980 г. Досието му е запазено. В него фигурира собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, както и документи от ръководил го щатен служител.

Желев е и председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на застрахователната компания „Алианц България Холдинг”. Сайтът desebg.com го потърси за коментар, но от кабинета му в „Алианц България” заявиха, че тази седмица той отсъства.

Димитър Желев влиза в застрахователния бизнес през 1990 г. чрез ЗД „България“. Желев има основно участие в „Индустриален холдинг България”, който контролира голяма част от корабостроенето и корабоплаването в България.

 

Чавдар Кънчев – шеф на „Литексбанк” и Българска външнотърговска банка

Чавдар Кънчев е вербуван като агент под псевдонима „ВИКТОР” от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) през 1983 г. След това е работил и за създаденото пред 1986 г. Четвърто (икономическо) управление на ДС. Според огласената от комисията информация в архивите е открито писмо от май 1990 г., с което е извършено „заличаване на данните” за агент „ВИКТОР”. Името на банкера обаче е открито като агент на ДС в картотеката и регистрационния дневник.

 

alt

 

Чавдар Кънчев е роден през 1952 г. в Златица. Завършва английска гимназия в София, а след това Висшия икономически институт „Карл Маркс” (днес УНСС) със специалност международни икономически отношения. Банковата си кариера започва в международния отдел на БНБ.

По времето на комунизма името му се свързва с ръководството на Литексбанк в Бейрут, Ливан, чиято собственост обаче е българска. Кънчев първоначално е неин зам.-директор, а в периода 1985-1989 г. е неин председател. По това време той вече е и агент на ДС.

И до днес дейността на „Литексбанк” е обвита в тайна. Тя е създадена през 1965 г. с близо 2 млн. долара активи на Българската външнотърговска банка (БВТБ) (виж повече книгата на разследващия журналист Христо Христов „Империята на задграничните фирми”, изд. „Сиела”, 2009 г.) при 97 процента българско участие, която обслужва външния дълг на управлението на БКП. Други документи в Държавния архив за задграничните дружества сочат, че името на „Литексбанк” се свързва с икономическата групировка „Тексим”, начело на който стои офицерът от разузнаването полк. Георги Найденов и с външнотърговското дружество „Интеркомерс”.

През 1991 г. Чавдар Кънчев оглавява БВТБ. Той участва в преговорите по външния дълг. Сочен е за основен фактор за сключеното споразумението с Лондонския клуб. През 1993 г. е избран за „Банкер на годината” в първата класация на Асоциацията на търговските банки. През ноември 1995 г. е отличен с приз за висш банков и финансов мениджмънт на фондация „Буров”.

С БВТБ по времето на Чавдар Кънчев се свързва слуха за унищожаването на нейните архиви, свързани с операции по изнасяне на държавни капитали зад граница, включително и чрез множество задгранични фирми.

През 1993 г. обаче Банковият надзор на БНБ извършва единствената си по рода ревизия на БВТБ на базата на нейните архиви. До този ревизия дълги години не е даден достъп дори на народни представители. През 2007 г. разследващият журналист Христо Христов прави публични най-важните заключения от ревизия в книгата си „Тайните фалити на комунизма”. Той попада на ривизията, работейки с документите на дело №4/1990 г. на Главна прокуратура за икономическата катастрофа на управлението на БКП, достъп до което иска и получава от главния прокурор по Закона за достъпа до обществена информация.

Чавдар Кънчев оглавява преименуваната в „Булбанк” БВТБ до нейната приватизация през 2000 г. Тогава „Булбанк” е закупена от италианско-немският консорциум „Уникредито“ - „Алианц“.

В края на юни 2000 г., два дена преди да вземе решение за продажбата на „Булбанк”, Кънчев обявява, че ще подаде оставка, защото според него решението да се продаде банката на италианско-немският консорциум е предателство на националните интереси и ще ощети държавата със 100 млн. долара. Тогава той подчертава, че се приватизира не 88 процента от трезора, а 98 процента и вицепремиерът Петър Жотев не е спазил джентълменското споразумение на мениджмънта на Булбанк да се дадат 9,5 процента от акциите.

Преди това правителството на Иван Костов отстранява екипа, който преговаря с италианската „Уникредито”, като в него влиза и тогавашният председател на „Булбанк” Чавдар Кънчев. Екипът преговаря цена 450 млн. евро. „Булбанк” има активи за около 2 млрд. долара и собствен капитал от около 360 млн. долара. Към момента на продажбата “Булбанк” държи 1/5 от всички банкови капитали в България. Правителството на Обединените демократични сили постига цена на продажба на „Булбанк” от 360 млн. евро.

Чавдар Кънчев е често спрягано име на „Позитано” 20.  Той е фигурата, към която БСП неведнъж се е оглеждала преди избори или в по-сериозна политическа ситуация. След парламентарния вот през 2005 г.  името му е спрягано с това на Станишев за премиерското място.

Три години, след като напуска през 2000 г. „Булбанк” Чавдар Кънчев получава разрешение от Комисията за финансов надзор да придобие като физическо лице над 10 процента от капитала на инвестиционния посредник "Евро-финанс".


Владимир Жеглов – съветникът на Виденов

Името на Владимир Жеглов също присъства в проверката на „УниКредит Булбанк” АД. Принадлежността му е установена в качеството му на
председател на Надзорния съвет на „Биохим” АД през периода юли-септември 1995 г. Това е една от банките, влели се в „Булбанк”.

Жеглов е известен като икономически съветник на премиера Жан Виденов (БСП).

 

alt

 

По време на управлението на БСП (1995-1997) той е в Съвета на директорите на „Нефтохим" и надзорник в „Софиябанк”. Днес основният му бизнес е свързан с интернет. Той е основател, изпълнителен директор и собственик на сайта Dir.bg. Той е секретен сътрудник "ТЕНТО" на Първо главно управление на ДС от януари 1989 г.

Сред другите по-известни имена е това на Веселин Ранков, председател на Изпълнителния съвет на БВТБ (1990-1991). След промените е собственик на „Еврофутбол” ООД. Неговото име беше разкрито още през 2009 г. Той е агент „ШАНТОВ” на Първо главно управление на ДС от 1971 г.

След приватизацията банката сменя името си на „УниКредит Булбанк” АД. В кредитната институция преди това са се влели следните банки:  Българска външнотърговска банка АД, Булбанк АД, Биохим АД, Ейч Ви Би Банк Биохим АД, Търговска банка (ТБ) "Хемус" АД, ТБ "Електроника" АД, Казанлъшка ТБ, ТБ "София" АД, Софиябанк АД, ТБ "Средец" АД, ТБ "Елин Пелин", Елинпелинска ТБ, Сирбанк АД, ТБ "Карлово", Карловска ТБ, ТБ "Сердика", Баваро-българска ТБ, Хипоферайнсбанк-България, ХВБ Банк България ЕАД, банка "Хеброс" АД, Благоевградска ТБ, Пловдивска ТБ, ЗКБ-Пловдив, Първомайска ТБ, Асеновградска ТБ, Троянска ТБ, Чепеларска ТБ, Мездренска ТБ, ТБ "Витоша", Великотърновска ТБ.

Проверката на „УниКредит Булбанк” АД е част от глобалната проверка по закона за досиетата на ръководните органи на частните банки от началото на 2013 г. До момента комисията по досиетата е обявила проверките на „Тексимбанк”, на банка ДСК и на "Интернешънъл Асет Банк" АД, бившата Първа източна международна банка АД (1991-2004).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов