|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бивш председател на БНБ с агентурно минало оглавява надзора в „Интернешънъл Асет Банк” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 03 Юни 2013 09:27

alt
Иван Драгневски, бивш председател на БНБ от времето на Лукановата зима през 1990 г. и настоящ председател на надзора в „Интернешънъл Асет Банк”, е с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Агентурното минало на банкера, което вече веднъж беше оповестено от комисията по досиетата при проверката на ръководството на БНБ през 2009 г., сега е обявено повторно, този път в качеството му на председател на Надзорния съвет „Интернешънъл Асет Банк” от май 2003 г. Именно от проверката за принадлежност към тайните комунистически служби на ръководните органи на частния трезор се установява, че Иван Драгневски е единственият сътрудник на действащ пост в „Интернешънъл Асет Банк” АД, чието името в периода 1991-2004 г. е Първа източна международна банка (1991-2004) или известна още като банката на СИК.

Проверката на комисията по досиетата в кредитната институция (решение №2-184 от 29 май 2013 г.) е обхванала общо 57 лица, от които 8, включително и Драгневски, са с агентурно минало. Останалите 7 обаче са заемали ръководни постове в миналото. Сред тях е Васил Симов, директор на Софийската стокова борса, изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка и бивш шеф на „СИБАНК”, а също така и обявеният наскоро като кредитен милионер сътрудник на Първо главно управление на ДС Младен Мутафчийски.

Иван Драгневски (1940) е вербуван през 1972 г. от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) като осведомител под псевдонима „ГОРАСТ”, а впоследствие е работил и за Първо главно управление (разузнаването) под псевдонима „ГОРАС”. Свален е от оперативен отчет през 1978 г.

През 1964 г. той завършва специалност икономика и външна търговия във Висшия икономически институт в София. Работи в чуждестранния отдел на БНБ и в Българска външнотърговска банка (БВТБ). Учи банково дело (1966-1967) във Великобритания. В периода 1973-1977 г. е представител на БВТБ в Лондон. След това е началник на операциите с чужбина.

През 1980 г., Две години след като агентурната работа с него е прекратена, Драгневски оглавява БВТБ, като оставя неин председател до края на 1989 г. Създадената през 1964 г. БВТБ има основна цел да обслужва търговския баланс на НРБ. Тя е единствената банка по времето на комунизма до 80-те години, която оперира с валута. Чрез БВТБ управлението на БКП в лицето на Тодор Живков привлича валутни кредити от западни банки и съответно връща дълговете. Това е банката, която обслужва и външния дълг на комунистическата власт, който в края на 1989 г. надхвърля 10 млрд. долара. Чрез БВТБ Живков оперира и с т. нар. валутен резерв, достигнал до 1 млрд. долара, който е стопен напълно в началото на 1990 г.

Драгневски е член на Управителния съвет на БНБ от 10 ноември 1989 г. до януари 1991 г. Той е председател на БНБ от 20 декември 1989 г. до януари 1991 г. Пълномощен министър и търговски представител в Канада (1991-1992).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов