|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Известен банкер и директор на Софийската стокова борса е разкрит като сътрудник на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 29 Май 2013 16:33

alt
Васил Симов, един от основателите на Софийската стокова борса и председател на Съвета на директорите й и неин Главен изпълнителен директор от 1998 г. насам, който е и изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка, а преди това и шеф на „СИБАНК” се оказа агент на Държавна сигурност.

Неговото име беше обявено днес официално от комисията по досиетата (решение №2-184 от 29 май 2013 г.) заедно с още 7 имена в качеството им на лица, участвали в ръководните и управителните органи на "Интернешънъл Асет Банк" АД, бившата Първа източна международна банка АД (1991-2004).

 

В банката на СИК

Първа източна международна банка пък беше известна още като банката на СИК. Сред големите акционери на банката през 90-те години на ХХ са фирмите „Интергруп”, „Бухал” на Рахмат Сукра, шампион по борба, „Омега” на Румен Николов-Пашата и др. Първоначално в управителните й органи фигурират Младен Михалев – Маджо и Венцислав Стефанов като съдружници в „Интергруп”.

Проверката на комисията по досиетата е засегнала общо 57 лица в ръководните органи от създаването на кредитната институция през декември 1989 г. под името Търговска банка „Кремиковци” до днес.


Агентурно минало

Васил Симов (1958) е обявен в качеството му на член на Управителния съвет на банката в периода февруари 1993 г. – февруари 1994 г. (тогава името й е Първа източна международна банка АД).

Той е вербуван в казармата през 1976 г. от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР), когато е 18-годишен, като агент под псевдонима „ВЛАДКО”. След това е работил и за Софийско градско управление (СГУ) на МВР по линия на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването). В СГУ е работил и по линия на Шесто управление на ДС. Свален е от оперативен отчет през 1982 г., след 6 години сътрудничество.

От изнесените от комисията данни става ясно, че в архивите са запазени собственоръчно написани агентурни сведения от агент „ВЛАДКО”, а също така и документ от ръководил го щатен служител. Работното дело на агента е запазено, а личното унищожено, въпреки, че има протокол за унищожаването на двете от 1990 г.

„Всичко си спомням, но не бих желал да го коментирам”, заяви лаконично по телефона Васил Симов пред сайта desebg.com от кабинета си в Софийската стокова борса.


Директор на Българо-американска кредитна банка и СИБАНК

Симов е председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка от август 2011 г. Той е заемал ръководни позиции в „СИБАНК” АД, като от 2001 г. е член на Управителния съвет, а през 2002 г. последователно и избран за председател на Управителния съвет и изпълнителен директор.

От 2007 г. Симов е член на Съвета на директорите на „СИЕСАЙЕФ” АД, частно инвестиционно дружество, в което акционер е банкера Цветелина Бориславова. От 1994 до 1996 г. Симов е Председател на надзорния съвет на „Общо застрахователно дружество” АД.

Васил Симов е магистър по икономика от ВИИ „Карл Маркс”, специалност статистика. В края на1990 г. участва в създаването на първата в България борса – Софийската стокова борса (ССБ), година по-късно става председател на Съвета на директорите, а от март 1998 г. е и неин главен изпълнителен директор.

Притежава квалификации по „Търговия с деривативни и финансови инструменти” от Commodity Futures Trading Commission, Washington D.C., САЩ, и „Борсова търговия с фючърси” от ACDI/ VOCA, Washington D.C., САЩ. Преподава „Борси и борсови операции” в УНСС.

През 2012 г. Името на Васил Симов беше спрягано като кандидата на опозицията за член на Управителния съвет на Българска федерация волейбол и вицепрезидент на централата.

Проверката на „Интернешънъл Асет Банк” АД от комисията е част от глобалната проверка по закона за досиетата на членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на банки. Вече бяха обявени сътрудниците на ДС в „Тексим Банк”.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов