|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агенти на ДС излязоха и в Агенцията по сортоизпитване ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Февруари 2011 11:38

Осем бивши ръководни служители на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол са били свързани с бившата Държавна сигурност. Комисията „Костадинов” обяви тяхната принадлежност в сряда (решение №188 от 23 февруари 2011 г.) при проверка на държавната институция за съпричастност към ДС.

Нито един от обявени ръководни лица не заема действащ пост в агенцията. Обявените сътрудници са работили в периода 1990-2000 г., а един до 2005 г. Длъжностите, които са заемали са свързани с различни звена на агенцията в страната. Проверката е обхваната общо 208 ръководни служители, като за 6 лица все още държавната институция не е предоставила пълни данни на комисията по досиетата и резултатите за тях ще бъдат огласени допълнително. .

През 2010 г. комисията по досиетата започва глобална проверка на всички държавни агенции създадени със закон или с решение на Министерския съвет. Агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол е поредната, която попада в обхвата на тази проверка.

Институцията  е на подчинение на Министерството на земеделието и храните. С постановление на Министерския съвет от ноември 1999 г. Държавна сортова комисия и Главна инспекция по апробация и семеконтрол се преобразуват в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

Агенцията ръководи процедурата по изпитването, признаването и вписването на сортовете растения и породи (хибриди) копринена буба в официалната сортова листа на България. Осъществява контрол при производството, заготовката, разпространяването, търговията и съхраняването на посевен и посадъчен материал.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов